HírekKiemelt hírek

A Magyar Közút külön is figyelmezteti az autósokat

Autósok figyelem! Szombattól több megyében is intenzív havazás, viharos szél és ónos eső nehezítheti a közlekedést – figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az elmúlt napok tavaszias időjárása után rövid időre visszatér a tél, az ország északi és nyugati területein ráadásul szombaton és vasárnap az intenzív havazást viharos széllökések kísérhetik, így egyes térségekben hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, sőt, keleten és délen fagyott vagy ónos eső is várható. A 2013-ashoz hasonló mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul.

Úgy tűnik, visszahozza a telet a következő mediterrán ciklon és ezzel megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szombaton az esőzést már délelőttől havazás váltja fel az ország északi és nyugati megyéiben. Délután az ország keleti és déli megyéiben a havazás előtt fagyott vagy ónos eső is hullhat. Az északi, északnyugati megyékben jelentős mennyiségű friss hó várható, sőt, ezeken a területeken viharos, akár 60-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak, melyek nyomán több térségben is hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. Vasárnapra a havazás gyakorlatilag kiterjed az ország teljes területére, de intenzitása a nap folyamán előreláthatóan folyamatosan csökken.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a hét elején kiadott előrejelzések alapján a március 15-ig tartó téli üzemeltetési időszakát hétfőn további egy héttel meghosszabbította, így a társaság 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagép és mintegy 4000 szakember fogja végezni folyamatos rotációban, ütemezetten, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek a következő napokban és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, főleg hófúvásban érintett területeken! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon.