HírekKultúra

Lángi Béla: Nagy-Magyarország várai képeslapokon – előadás az Iparosházban

2018. szeptember 14-én, pénteken 17.30-tól a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület meghívására Lángi Béla ny. mérnöktanár tartott vetítettképes előadást Nagy-Magyarország várai címmel.

A megjelent vendégeket Szaka Zsolt ipartestületi elnök köszöntötte a székházban, majd bevezetője után átadta a szót Lángi Bélának. Az előadó már évtizedek óta szenvedélyesen gyűjti a képeslapokat, köztük a várakat ábrázolókat is. Fő érdeklődési területe a Balaton és annak környéke, amelyből összesen 1500 darabbal büszkélkedik. A magyar várakról 186 db (ebből 85 db az elcsatolt területekről, 101 pedig az anyaországból), Marcaliról 180 db, egyéb különféle képeslapokból pedig további kb. 70 példányt tud magáénak.

A mostani bemutatón 43 képeslapot vetített ki az elcsatolt területek várairól (4 db-ot az Őrvidék, 9 db-ot a Délvidék, 15 db-ot Erdély, 3 db-ot Kárpátalja, 12 db-ot pedig Felvidékről), miközben röviden ismertette az érintett erődök történetét is. Elmondta azt is, hogy ezek közül 31 képeslap 1904-14 közötti, 3 az 1940-es évekből való, míg 9 képeslap 1950 után került forgalomba. Különlegességük miatt kedvencei az erdélyi erődtemplomok.

A balatoni képeslapjaiból jelenleg (augusztus elejétől szeptember végéig) Balatonmárián látható egy kiállítása az Andrássy Mária Közösségi Házban.

Az előadás végén Forgó Ferenc ismertette az őszre tervezett programokat, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a program.

Írta és fotók: Kiss Kálmán