HírekKözélet

Megemlékezés és díjátadó az 1956-os forradalom 62. évfordulóján az Iparosházban

2018. október 23-án, kedden 15 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján.

A Himnusz eléneklése után a megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, majd pedig az egyesület képviseletében Fábos-Landi Vivien és Sziva László helyeztek el koszorút az udvari emlékműnél. Ezután a jelenlévők gyertyákat és mécseseket gyújtottak a mártírok tiszteletére.

A program a székházban folytatódott tovább egy vetített képes, zenés összeállítással az 1956-os történtek felidézésével.

Ezt követően Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke vette át a szót, aki az Ipartestület által meghirdetett „Októberi ősz Marcaliban” című rajzpályázat résztvevőinek köszönte meg az alkotásaikat. Beszédében kiemelte a természeti környezet fontosságát és hívta fel a figyelmet a növényvilág jelentőségére az emberiség életében, melyek ezeken a festményeken is láthatók. Ezen kívül örömét fejezte ki a gyermekeknek, hogy mennyi építészeti emléket, köztük szakrális építményeket örökítettek meg Marcaliban és környékén. Szaka Zsolt elmondta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a sok, és gyakran kitűnő alkotások válogatása során. Fábos-Landi Vivien festőművész pedig a remekművek technikájáról, színvilágáról mondta el a szükséges tudnivalókat. Összességében elmondható, hogy több tehetséges ifjú diák is található a versenyzők között, akik a jövő ígéretes művészei lehetnek. Végül a várva várt eredményhirdetés következett, amikor is a díjakat Huszti Gábor, Szaka Zsolt és Fábos-Landi Vivien adták át a nyerteseknek és a különdíjasoknak.

A rajzokat és festményeket az Ipartestület székházában állították ki, melyek a téli szünetig – előzetes egyeztetés után, illetőleg az addig tervezett rendezvények alkalmával – még megtekinthetők lesznek.

Az „Októberi ősz Marcaliban” című rajzpályázat végeredménye:

Alsó tagozat:

1. Czene Guszti (Noszlopy, 3. o.)

2. Horváth Benedek Tamás (Mikszáth, 2. o.)

3.Tino Rebeka Anna (Noszlopy, 1. o.)

Különdíj:

Szabó Kitti (Mikszáth, 4. o.)

Felső tagozat:

1. Igali Aliz (Mikszáth, 7. o.)

2. Dunkler Bianka (Noszlopy, 5. o.)

3. Bodai Viola (Noszlopy, 8. o.)

Különdíjak:

Horváth Mirjam (Noszlopy, 5. o.)

Hotter Petra (Mikszáth, 6. o.)

Haág Hermina (Mikszáth, 7. o.)

Haág Liliána (Mikszáth, 8. o.)

Kovács Jázmin Titanilla (Hétszínvirág, 6. o.)

Horváth Alexandra (Hétszínvirág, 8. o.)

Résztvevő iskolák:

Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégium Hétszínvirág Intézményegysége

Felkészítők: Bertókné Vadál Erzsébet, Csordásné Katona Edina, Kovács Andrea

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Felkészítők: Kovácsné Hajdu Gyöngyi, Nadrai Beáta, Babainé Mikó Beáta

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolája

Felkészítők: Sárkány Zsoltné, Fehér Zsoltné, Gájer Szilárd, Beck-Vlastits Ildikó

Írták: Szaka Zsolt és Kiss Kálmán

Fotók: Kiss Kálmán