HírekSzines

“Felkelő nap országa”, Japán. Gruber László vetített képes előadása a gimnáziumban.

A  Marcali Földrajzosok Körének meghívására érkezett a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba Gruber László a Bonyhád Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium és az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék vendég oktatója. 13 éve a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesítette Gruber Lászlót, aki a tanítás mellett végzett kutató munkájában elért tudományos eredményével érdemelte ki a jutalmat.

Gruber László 2005-ben járt Japánban, akkor egy sikeres pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor az utazásra. A Japán Alapítvány több mint száz nemzetközi pályázó közül Magyarországról öt tanárt választott ki, akiknek az volt a feladata, hogy közelebbről megismerkedjenek a japán oktatási rendszerrel, de a két hét alatt az ország kulturális és természeti értékeit is megtekinthették.

Japán szigetország Kelet-Ázsiában. Nyugaton a Japán-tenger, északon az Ohotszki-tenger, keleten a Csendes-óceán és délen a Kelet-kínai-tenger mossa partjait. A 6852 szigetéből a négy legnagyobb Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku, ezeket nevezik főszigeteknek. A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szervezet tagja. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése. A fővároson kívül még 11, milliós nagyváros található Japánban. Gruber László saját élményein keresztül, fotókkal illusztrálva mutatta be az érdekes szigetországot.

Noha régóta megvan a híres japán-magyar barátság, sőt a japánok hiszik, hogy rokonok vagyunk, annyira azonban nem jó a kapcsolat, hogy egy közvetlen Budapest – Tokió járat legyen –mondta el az előadó a népes marcali közönségnek. Végül is Frankfurton keresztül utaztak. Frankfurtig tartott másfél óráig az út, aztán 11,5 órát repültek Tokióig. Honsu szigetén Tokió mellett repülőtéren értek földet, pár nap eltöltése után pedig, majd innen Hirosimára és környékére mentek. Hirosimáról Oszakán keresztül Kiotóba mentek. Itt háromfelé vált a csapat, a többiek maradtak Honsu szigetén, Gruber László pedig olyan szerencsés volt, hogy eljutott Kjúsú szigetére, Mijazaki tartományba. Innen újra Kijotóba utazott, az út pedig a Fudzsinál ért véget.

Origami, ikebana, bonsai és sakura, földrengések vulkánok és hévizek, Tokió, Kioto, Hirosima és Nagaszaki… kifejezések, melyek mind-mind a Távol-Kelet egyik gyöngyszemét,Japánt juttatják eszünkbe, ezzel az előadással pedig még közelebb kerülhettek az érdeklődők a Felkelő nap országához.

A színes és érdekes, fantasztikus fotókkal illusztrált előadás és Gruber László könnyed stílusa magával ragadott mindenkit. Az eseményről Hír7 című magazinunkban láthatnak összefoglalót.