HírekSzines

Közel 20 km turistaút felújítása Marcaliban és környékén

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület által szervezett gyalogtúrákon fogalmazódott meg az a cél, hogy érdemes felújítani a városkörnyéki gyalogos turistaútvonalakat. Tavaly a Zuhogóhoz vezető „piros sáv” jelzésű utat és a „zöld sáv” turistautat újítottuk fel Illancstól a Bernát-kútig illetve a Kezesfától a Csillagvárig.

Az előző évi munkát folytatva, augusztus végére sikerült befejeznünk újabb útszakaszok felújítását a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásának és a Zöldpont Életmódklub koordinálásának köszönhetően.

Marcali belterületén, a zártkertben és az erdős területeken a „zöld sáv” utat tettük rendbe a Bernát-kútig és a Kezesfáig. Megújult a kéthelyi Paraplihoz vezető „piros sáv” jelzésű turistaút is.

A fehér alapozást jó minőségű vízbázisú festékkel oldottuk meg. Hatékonyságával utólagosan vannak fenntartásaink. Szerencsére gyakran túrázunk ezen a környéken, így az esetleg előforduló hibákat, hiányosságokat tudjuk korrigálni. Minden régi jelzést felújítottunk, néhányat a jelenlegi viszonyokhoz igazodva „áthelyeztünk” – és sajnos sok helyen, hosszú szakaszokon a teljesen eltűnt festéseket kellett pótolnunk.

A szőlőterületeken gyakran kénytelenek voltunk matricát alkalmazni és a kis keresztmetszetű fém szőlőoszlopokra elhelyezni.

A festés mellett a cserjeszinten elburjánzott aljnövényzet és gaztenger adta a legnagyobb kihívást az önkénteseink számára. A közben megjelentetett híradásaink hatására az erdők kezelői a legtöbb útvonalat járhatóvá tették (lekaszálták, levágták az út fölé hajló ágakat, legyalulták az utat)! Néhány útszakasz viszont olyan szinten beszűkült, hogy alig volt festhető fa, amit érdemes volt kibontani az aljnövényzet öleléséből.

Több alkalommal szükségesnek tartottuk, hogy „túljelöljük” az útvonalat. Ismerve a környék szokásait, több helyen a jelzett fa közelében festettünk más, kevésbé alkalmas tereptárgyakra is (biztos, ami biztos alapon). Máshol az út menti irtások miatt nem találtunk jelzés festésére alkalmas fát. Ezeken a helyeken előtte/utána kicsit sűrűbben alkalmaztunk jelzéseket.

 A Marcali-háton és a városon átvezető „zöld sáv” jelzésű útvonal legrosszabb állapotú részei Marcalitól távolabb várták a karbantartást. A városból a Kezesfához és a Bernát-kútig vezető szakaszok Somogy megye legszebb (de kevésbé ismert) útvonalai közé tartoznak. Marcali belterületén a fém felületekre általában barkács tapétából készített jelzéseket helyeztünk el.

A városközpontban (a Kulturális Korzó előtt) a „piros sáv” és a „zöld sáv” jelzések összehozása érdekében kihelyeztünk 3 db útirányjelző táblát a korábban ellopottak pótlására.

A munkánkat sokan segítették. Általában 3-4 fő vett rész egy-egy alkalommal a felújításban.

 Minden önkéntes eddigi és további munkáját nagyon szépen köszönjük!

A munkálatokban résztvevők: Bakonyi Anett, Bakonyi Bernadett, Bodoróczki Jánosné, Csönde Sándorné, Fábos-Landi Vivien, Sávoly Andrea, Forgó Ferenc, Kiss Kálmán, Incze Zoltán, Szaka Hunor, Szaka Zsolt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a következő túráinkon! Legközelebb Újév napján…

Áldott ünnepeket kívánunk minden kedves természetbarátnak!

Köszönjük a beszámolót és a képeket Szaka Zsoltnak.