HírekKék-hírek

Szabadulhatnak a kaposvári diákgyilkosság elkövetői

Feltételes szabadlábra helyezhetik 11 év után a brutális kaposvári diákgyilkosság elkövetőit. K Mihály és V. Dávid még gimnazista korukban elcsalták egy volt barátjukat, Sz. Józsefet egy tóhoz, ahol brutálisan összeverték, majd a vízbe fojtottak. Bár a fiú halálát hivatalosan fulladás okozta, a szakértők szerint a vésővel okozott több mint tucatnyi sérülésebe is belehalt volna.

A két elkövető feltételes szabadságra bocsátására a Szombathelyi Országos Bv Intézet tett előterjesztést tavaly szeptemberben. A bíróság szeptemberben és novemberben is meghallgatta a két férfit, és igazságügyi pszichológus bevonásával elmeszakértői bizonyítást, valamint pártfogó felügyelői vélemény készítését rendelte el.

2009. május 27. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László bíró vezette tanácsa másodfokon tárgyalta annak a két kaposvári gimnazistának az ügyét, akik a Somogy Megyei Bíróság ítélete szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték egyik osztálytársukat. Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Ezekből kiderült, hogy mind a ketten több éve dolgoznak, és leérettségiztek. A szülők által indított kártérítési perben 8 millió forint kártérítésre ítélték őket, amit kifizettek. Az igazságügyi pszichiátriai szakértő szerint a személyiségszerkezetük pozitív irányba változott, agressziót a vizsgálat nem jelzett. A szakvélemény szerint mind a ketten a társadalomba való visszailleszkedésre törekszenek.

A két fiatal a jó magaviseletének köszönheti korábbi szabadulását. Közel 11 év alatt egyetlen fegyelmit sem kaptak. Egy volt rabtárs szerint Mihály a festészetbe és a vallásba menekült, részt vett a börtön kápolnájának felújításában is, és segédlelkészhez hasonló pozícióba került. Az ő tervei között az szerepel, hogy munkával megkeresi a tandíjra való pénzt, arról azonban nem beszélt, hogy pontosan milyen területen akarja képezni magát. Dávid konyhai kisegítőként dolgozik, zöldségeket pucol, és edényeket mosogat, ő gépészmérnökként szeretne tanulni.

A két fiút mindvégig rendszeresen látogatták hozzátartozóik, és rendszeresen tartották velük a kapcsolatot, aminek a bíróság döntésében nagy szerepe volt. Az ügyész mind a kettő végzéssel szemben fellebbezett, ezért végleges döntést a másodfokú bíróság fog hozni. Addig a diáktársukkal végző két férfi rács mögött marad.