HírekKultúra

Zenés Bernáth-est – Múzeumok Éjszakája a Marcali Múzeumban

Magyarországon 2019-ben 17. alkalommal rendezték meg azt a programsorozatot, amely Szent Iván-éjhez kötődően a hazai múzeumokat állítja középpontba. E napon közös kulturális kincseinket, nemzeti örökségünket egyedi kínálataikkal, ötletes közönségprogramokkal, kedvezményekkel tárják látogatóik elé köz- és magángyűjtemények egyaránt a Múzeumok Éjszakáján.

Ez évben kiemelt témául az utazást és a digitalizációt határozták meg a szervezők. A Marcali Múzeum munkatársai városunk szülöttére, Bernáth Aurél festőművészre irányították azok figyelmét, akik június 22-én a Kulturális Korzóba látogattak. A zenés esten – melynek helyszínéül a művész képeiből álló időszaki tárlat szolgált – Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója osztotta meg gondolatait az országos rendezvényhez kapcsolódóan, valamint intézményünk törekvéseit is felvázolva. Ezt követően Huszár Mihály történész-muzeológus vetített képes prezentációjában mutatta be Bernáth Aurél családi hátterét, városunk 20. század fordulóján betöltött szerepét, s életét. Az előadások után a Bernáth Aurél életrajzi írásaiból készült válogatást és fotókat, képeket tartalmazó rövidfilmeket tekinthették meg vendégeink, amelyben a festőművész kiváló visszaemlékezéseit hanganyagként Kozma Krisztián egyetemi hallgató mondta fel előzetesen. A filmet készítette Ilácsa József, intézményünk munkatársa.

Az előadások és a vetítés között a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola növendékei: Király Júlia zongorán (felkészítő tanára: Krishtop Pavel), Cseh Erik furulyán (felkészítő tanára: Török Ferenc) és Vincze Fanni fuvolán (felkészítő tanára: Sasfalvi Gábor) muzsikált. Zongorán Krishtop Pavel kísérte a tehetséges fiatalokat. Köszönet illeti a tehetséges ifjú zenészeket és tanáraikat, hogy színvonalas előadásukkal gazdagították műsorunkat.

A „hivatalos” program zárásaként Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus kalauzolta az érdeklődőket a Mesteri kékek. Városunk képzőművészeti öröksége – Bernáth Aurél munkássága című időszaki kiállításban, melynek során a képekhez kapcsolódó történeteket, életrajzi érdekességeket osztott meg.

A szervezők hazavihető ajándékként a kétszeres Kossuth-díjas festőművész, Bernáth Aurél írásaiból válogatott kis szövegrészleteket vihettek magukkal, s a visszajelzéseik alapján tartalmas kulturális élményekkel gazdagodva távoztak a múzeumból.

írta: Samuné Bogyó Hajnalka
fotók: Ilácsa József