HírekKözélet

Az államalapító Szent Istvánt ünnepelték az Iparosházban

Szent István király ünnepén, 2019. augusztus 20-án, kedden 18 órakor a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházánál is megemlékezést tartottak az államalapítás alkalmából.

A Himnusz eléneklése után a megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, aki bevezetőjében elmondta, hogy Szent István király ünnepe nemcsak az ország, hanem Marcali és a rendezvényen megjelent közösség örömnapja is. Magyarország ma a születésnapját ünnepli. Az itt élők az ország szebbé-jobbá tételén dolgoznak, azért, hogy gyermekeik és unokáik is megélhessék, és továbbadják ezt az örömünnepet. Csak egymás támogatásával vagyunk képesek jövőt építeni.

Ezután Szuhanics Albert: Nemzeti ünnep augusztus 20. című versét Juhász Sándor szavalta el. Majd Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános úr – a 2002-es építés után másodszor is – megáldotta a közelmúltban ismét felújított Trianon-emlékművet, amely a nemzeti összetartozás egyik jelképe. Néhány gondolattal pedig a határon túli magyarok helyzetét és szerepét emelte ki, amelyet éppen a trianoni békediktátum következtében kellett elszenvedniük.

Az ünnepi műsor folytatásaként Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Beszédében kiemelte, hogy: „A bölcsek azt mondják, a múlt gyökereiből táplálkozik a jövő, s az a nemzet, aki nem ismeri múltját, annak nem is lehet jövőképe. Szent István és a magyar államalapítás ünnepe egyaránt alkalmas a múltra való emlékezésre és a jövőbetekintésre.” Majd a következő gondolatokkal folytatta: „Ezer esztendővel ezelőtt eleink keresztény és független magyar államot teremtettek. Keresztényt, mert érezték, csak a hitnek van teremtő ereje, és mert tudták, hogy a keresztény Európa talajába csak keresztény állam tud meggyökerezni. Független államot teremtettek, mert tudták, a függetlenségében sérült állam nem tudja ellátni legfőbb feladatát: nem tud megfelelő védelmet és oltalmat nyújtani az országban élő magyaroknak és nem magyaroknak.” Augusztus 20-ka a nemzet megmaradásának ünnepe. De hozzátette: „Miközben óriási birodalmak tűntek el a történelem süllyesztőjében, mi még mindig itt vagyunk, azon a helyen, ahová minket a Teremtő őrként állított, hogy vigyázzuk a világnak ezt a kicsiny szegletét. Vigyázzuk a bőven termő rónaságokat, a halkan hullámzó folyókat, az őszi szélben susogó fákat, és vigyázzuk egymást, akik még megmaradtunk magyarnak határon innen és túl a zivataros évszázadok alatt.” – mondta Huszti Gábor.

Gondolatmenetét a következőkel folytatta: „Elődeink kitartottak a keresztény Európa mellett, hogy Magyarország a magyarok országa maradhasson, európaiságára büszke politikai nemzet, egyenrangú, szabad és független állam, mely együttműködik a bennünket tisztelőkkel, de ellenáll a jogainkat önkényesen csorbítani akaróknak.

A mai nap, az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe bátorítást és erőt adhat számunkra a mindennapokban. Van miből erőt merítenünk, és van mire építkeznünk, s ehhez elég felidéznünk az együtt átélt ezer évet, az államalapítás óta eltelt harminchat emberöltőt, amit eltöltöttünk együtt itt, a Kárpát-medencében és Somogyban.

Tudjuk, hogy hittel, kitartással, bizalommal és munkával fel lehet virágoztatni Magyarországot, fel lehet virágoztatni Somogy megyét, városainkat és falvainkat, a településünket ahol élünk, ahol a jövőt tervezzük, és ahol szeretnénk, ha gyermekeink is keresnék és meg is találnák a boldogulás útját. A hazánk, az otthonunk gyarapodása és gazdagodása közös célunk, s a közös célok megtalálása és megvalósítása sikerünk kulcsa, hiszen csak a közös érdekek és értékek mentén tudunk egy sikeres országot építeni.”

A továbbiakban pedig az államalapító uralkodó jelentőségét, a keresztény örökség megőrzését és az utókor feladatát hangsúlyozta a következő szavakkal: „A sikertelen 20. század után összefogva ismét kezünkbe tudtuk venni sorsunk irányítását. Ma ismét magunk dönthetünk sorsunkról. Ma képesek vagyunk megvédeni a családokat, saját akaratunkból, saját adottságainkat figyelembe véve erős országot és a korábban béklyóba kötött megye helyett erős Somogyot építeni, hogy Széchenyi szavaival a jövendőnk urai lehessünk.” Végül hozzátette még, hogy: „Bátornak kell lennünk, vállalnunk kell a konfliktusokat, hiszen az elmúlt időszak azt mutatja, hogyha merünk bátrak lenni, merünk új megoldásokat használni, akkor sikeres lehet az ország. Az idő pedig minket igazol, ugyanis Magyarország ma egyre erősebb és önállóbb. Ma újra tisztelet övezi az országot, újra képesek vagyunk önerőből irányítani. Az összefogás erőt mutat és stabil alapot ad ahhoz, hogy kitartsunk az eddig követett irány mellett, és kivívjuk az országnak és megyénknek a megérdemelt tiszteletet. Ezért is emlékezünk Szent Istvánra, ezért is ünnepeljük az ő művét ma, a magyar államot, amely mindannyiunk életének kerete és a nemzet megmaradásának biztosítéka. Legyünk büszkék küzdelmes történelmünk kiemelkedő eseményeire, csodálatos nyelvünkre, világhírű gasztronómiánkra, színes magyar és somogyi kultúránkra.” – fejezte be beszédét az alelnök.

Ezt követően Iván atya egy ima kíséretében megáldotta az új kenyeret, melyet Huszti Gábor megszegett, majd az ipartestület tagjai közül Szaka Zsolt és felesége pedig kiosztottak a jelenlévőknek.

Végezetül Huszti Gábor és Szaka Zsolt koszorút helyeztek el a szépen felújított emlékműnél. Majd a Szózat elhangzása után a szervezők, az egyesület székházában vendégül látták a résztvevőket, ahol egy jó hangulatú beszélgetéssel zárult a program.

Írta és fotók: Kiss Kálmán