HírekKözélet

Drágul a hús és a tej; a szeptember újraírja az árakat a boltokban

Drágulnak szeptembertől az alapélelmiszerek: a hús és hústermékek ára átlagosan nyolc százalékkal nő, de többe kerül a tej, a kefir és a sajt is. A somogyi kereskedők és üzletláncok ártárgyalásai lassan a végéhez közelednek a beszállítókkal.

– A négy beszállító közül az egyik már értesített a szeptemberi húsáremelésről – mondta Szántó József nagybajomi húskereskedő. – Ők átlag nyolc százalékkal kérnek többet ezután a tőkehúsért, s emiatt a vásárlóink is új árakkal szembesülnek. A sertéscomb kilója 1290 forint helyett 1370 forint lesz, egy kiló csont nélküli karaj most 1490 forint, hamarosan 1600 forintot fizethetnek ezért, akárcsak a tarjáért, amelynek kilója 1450 forintról 1620-ra ugrik. Egy ideig kevesebb hús fogy majd, aztán megszokják. A magyar embernek szüksége van a húsra.

Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója kiemelte: az alap élelmiszerek szeptemberi drágulása borítékolható. A kilónként 1600 forintért mért fokhagymás felvágott ára 1729 forintra emelkedik, az 1249 forintos sertéscomb kilója is előreláthatóan 100-110 forinttal drágul.

– Az egyik tejipari cég már augusztus elsejétől akart árat növelni, ám akkor még javában zajlottak az országos beszállítói ártárgyalások – közölte Hatta József. – Így akkor sikerült ezt kivédeni, ám szeptembertől várhatóan 10 százalék körüli drágulásra van kilátás. A 89 forintos kefir nagyjából 99 forint lesz, az egy literes, 169 forintos UHT tejért 179 forintot kérnek ezután, s a trappista sajt címkéjén 1500 forint helyett nagyjából 1650 forint szerepel majd.

A kaposvári tejüzem is áremelésre készül. Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója közölte: szeptember elsejétől termékkategóriától függően 4-8 százalékos drágulás jön.
– A magas euró árfolyam következtében megnőtt a nyers tej ára is – mondta. – Jelentősen drágult a villamosenergia, a fuvardíj, folyamatosan nőnek a bérköltségek.

Látványosan megnőtt a kereslet

Prohászka Balázs, a Kométa Zrt. ügyvezető helyettese közölte: a hús és húskészítmények várható áremelésének kényszerítő okát az afrikai sertéspestis (ASF) megjelenése és világszerte terjedése jelenti. A távol-keleti országok – így Kína is – lezárták határukat a fertőzést kimutató országok előtt. Ez a húsfeldolgozóknak jelentős veszteséget jelentett. – Időközben a Távol-Keleten is megjelent az ASF, ami várhatóan az ott lévő sertésállomány 50 százalékos elpusztulásával is járhat – tájékoztatott. – Ez az ottani – főleg kínai – importigény jelentős növekedését eredményezte a húspiacon. Az európai, nem fertőzött országok húsexportja is többszörösére nőtt, ami az árak ugrásszerű emelkedését okozta. Mindez Magyarországon azt eredményezte, hogy az év eleji kilónként 340 forintról már 480-490 forintra nőtt az élő sertés ára. Az alapanyagár ilyen mértékű változása miatt már kezdeményezték, s meg is kezdték a húskészítmények árának 12-15 százalék körüli emelését.

forrás: sonline.hu