HírekKék-hírek

„Boldog, biztonságos karácsonyt” Somogyban

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg a “Boldog, Biztonságos Karácsonyt!” bűnmegelőzési program-sorozatot.

A rendőrök Kaposváron, a három legforgalmasabb bevásárlóközpontban 2019. november 29. és december 22. között minden péntektől vasárnapig 15 óra és 18 óra között az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola rendészeti fakultációs diákjaival együtt látnak el bűnmegelőzési feladatokat.

A fiatalok “Bűnmegelőzés” feliratú pólóban figyelmeztetik az óvatlan vásárlókat értékeik fokozott védelmére, valamint figyelemfelhívó kiadványokat osztogatnak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai az év végi ünnepekre:

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!
  • Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatnak adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva, saját maguk számára próbálják megszerezni a pénzt. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
  • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatás vehető igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
  • A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
  • Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
  • Bankkártyánkkal kapcsolatos adataira csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljon!