HírekSport

Lezárult 2019, elkezdődött 2020. Egy kicsit átfogóbb írásban idei céljaimat osztom meg Önökkel/Veletek.

Büszkeség tölt el, mikor visszagondolok a tízedik – jubileumi – versenyszezonomra, mivel életem eddigi legjobb teljesítményét nyújtottam 2019-ben. Tavaly

  • ezüstérmet szereztem csapatban az IAA 3D Európa-bajnokságon,
  • éves 1. osztályú minősítést lőttem 3D szakágban,
  • kategóriám három legjobb versenyzője közé kerültem 3D szakágban,
  • éves 1. osztályú minősítést lőttem Terepíjász szakágban,
  • mindkétszer arany szintet teljesítettem a Saslövő Nyílt Íjász Bajnokságon.

A 2019. évi versenyszezon szeptember végén zárult. Ez a múlt, amire lehet és kell is építeni. Szeptember végével csak a versenyzés ért véget, az edzés természetesen nem. Nálam az október a pihenés hónapja. Ekkor feltöltődöm, szinten tartó edzéseket végzek és felkészítem a felszerelést a következő évre. Ilyenkor nem napi rendszerességgel gyakorlok, megelégszem heti három – alkalmanként 60-90 perces – edzéssel is, ami szinten tart.

Két és fél hónapja, november elején – ahogy máskor is – elindult a felkészülésem a következő évre. Ez az alábbi elemeket tartalmazza:

  • 2020. évi célok kitűzése,
  • 2020. évi versenynaptáram elkészítése,
  • edzésmunka megtervezése, kivitelezése (heti 5 alkalom, plusz kiegészítő edzések heti 5-6 alkalom),
    • íjász erőnlét fejlesztése,
    • lőtechnika fejlesztése/ változtatások elmélyítése,
    • mentális képességek fejlesztése,
    • általános erőnlét fejlesztése.
  • felszerelés fejlesztése/karbantartása,
  • téli versenyek látogatása fejlesztési és felkészülési célból.

A téli időszak jelentősége, hogy ilyenkor alapozom meg a következő évi jó teljesítményem az elvégzett munka segítségével. Ha novembertől márciusig megfelelően dolgozom, akkor képes leszek sikeresen szerepelni a 2020-as versenyévben!

2020. ÉVI CÉLJAIM

Az idei szezonom kevésbé komplex, mint a korábbi években. Idén szinte kizárólag a 3D szakágra koncentrálok. Ennek oka, hogy idei legfőbb célom visszakerülni a válogatottba, így részt venni – és sikeresen szerepelni – a WA 3D Európa-bajnokságon. Az ehhez szükséges feladatok egy részét – 1. osztályú minősítési szint, valamint kategóriám három legjobbja között lenni 2019-ben – már teljesítettem. Szükséges továbbá, hogy idén is legalább olyan eredményes legyek a hátralévő kvalifikációs versenyeken, mint voltam tavaly. Ahhoz, hogy e célkitűzésem sikerrel teljesüljön, a felkészülést és a versenyzést teljes egészében ennek rendelem alá!

2020 másik kiemelt versenye az IAA 3D világbajnokság. Célom, hogy itt egyéniben és csapatban is sikeresen szerepeljek. Mivel a két versenyt három hét választja el egymástól, így megfelelő felkészüléssel csúcsformát tudok hozni mindkét eseményen.

További célom az idei 3D GP versenyeken és 3D OB-n való sikeres szereplés. Ha sikerül eljutni a Terepíjász és Pályaíjász szakágak versenyeire, ott is igyekszem megállni a helyem.

2020. ÉVI VERSENYNAPTÁR ELKÉSZÍTÉSE

Először a legfontosabb dátumok kerültek be a naptáramba. Ezek a júliusi WA 3D EB (Maribor, Szlovénia) és az augusztusi IAA 3D VB (Szekszárd, Magyarország). Fontossági sorrendben ezeket követik a hazai 3D GP és OB rendszer (Rácalmás, Szentgotthárd, Eger, Örkény, Szekszárd) versenyei. Az ezeket követő versenyek már opcionálisak. Ha lesz rájuk megfelelő forrásom, akkor részt veszek rajtuk. Ha nem sikerül megteremteni a szükséges forrásokat rájuk, akkor idén kimaradnak. Ezek az IAA 3D GP versenyei (Krumpendorf – Ausztria, Zlín- Csehország), valamint a Terepíjász GP és OB rendszer megmérettetései és a Pályaíjász OB versenye.

Természetesen szükség lesz felkészítő versenyekre is a fő célok sikeres teljesítéséhez. Ezeket később, a felkészülés előre haladtával jelölöm ki.

2020-ban az alábbi versenyeken tervezem a részvételt:

  • WA 3D Európa Bajnokság – Maribor, Szlovénia (július 13-18.)
  • IAA 3D világbajnokság – Szekszárd, Magyarország (augusztus 10-15.)
  • IAA 3D GP1 – Krumpendorf, Ausztria május 2-3.
  • IAA 3D GP2 – Zlín, Csehország június 20-21.
  • 3D OB – Szekszárd augusztus 1-2.
  • 3D Évadnyitó – Rácalmás április 4.
  • 3D GP1 – Szentgotthárd május 23-24.
  • 3D GP2 – Eger június 13-14.
  • 3D GP3 – Örkény július 4-5.
  • Terep OB – Szekszárd július 25-26.
  • Terep GP1 – Mozsgó május 30-31.
  • Terep GP2 – Kaposvár június 27-28.
  • Pálya OB – Budapest augusztus 30.

EDZÉSMUNKA MEGTERVEZÉSE, KIVITELEZÉSE

A felkészülés elején megterveztem az egész évet. Kiválasztottam a fő versenye(i)m, majd ehhez igazítottam mindent a felkészülésben is. Az évet két részre osztottam. Az év első fele a felkészülési időszak, ez november elejétől február végéig tart. A versenyév második fele a versenyidőszak, ez március elejétől szeptember végéig tart.

A felkészülési időszakban fejlesztem az íjász erőnlétem, a lőtechnikám (ha valami változtatást hajtok végre benne, akkor ilyenkor mélyítem el azt is) és fejlesztem az általános erőnlétem. (A mentális képességek fejlesztése egy egész éven át tartó folyamat.) Az íjász erőnlét fejlesztéséhez minimum heti 5 – alkalmanként 90-150 perces – íjász edzést végzek. Tudásom fejlesztésének mostani szakaszában nem a lehető legtöbb lövés leadása a cél. Áthelyeződött a hangsúly a lövések minél jobb kivitelezésére. Igyekszem a lehető legjobban kidolgozni az összes lövésem és annyit lőni, amennyi belefér az edzésre fordítható időmbe. Ilyenkor télen fejlesztem a lőtechnikám is. Sokat „falazok”. Ez azt jelenti, hogy viszonylag közelről (8-10m) lövök egy lőlap nélküli táblára „befelé fordulva” elmélyülten, csak a lövés végrehajtására összpontosítva. Ha változtatok valamit a mozgásomon, akkor teljes részletességbe menően gyakorlom azt addig, amíg rögzül a változtatás. Az általános erőnlét is fontos. Tavaly elkövettem a hibát, hogy bőven a versenysúlyom felett versenyeztem. Hiába voltam fizikailag nagyon erős és bírtam el a plusz terhet, ez óriási többlet terhelést adott a szervezetemnek. Különösen nagy melegben éreztem ennek hátrányát. Idén ez változik, a télen a versenysúlyomra fogyást is végrehajtom, ezzel is segítve a teljesítményem további fejlődését.

FELSZERELÉS FEJLESZTÉSE/KARBANTARTÁSA

A megfelelő mozgástechnika, erőlét és mentális felkészültség mellett ugyanolyan fontos a kiváló, hozzám illeszkedő felszerelés. A felszerelésem fejlesztését – ha tehetem – a téli időszakra teszem. Ennek előnye, hogy ilyenkor van idő megismerkedni az új alkotóelemekkel. A felszerelésem elég sokrétű. Alapvető elemei az íj és a nyílvessző (és azok tartozékai). Kiegészítő elemei a különböző segédeszközök (pl. tegez, húzókesztyű, stb.). A variációk tárháza szinte végeláthatatlan.

Nem vagyok egy túlságosan kísérletezős fajta, kizárólag a téli időszakban kísérletezek újdonságokkal (pl. új tollak, vagy nyílvesszők) és ha megtaláltam a megfelelőt, akkor a mellett akár évekig is kitartok. Természetesen mint mindennek, úgy ezen felszereléseknek is megvan az élettartama. Pl. egy íjjal 4-5 évig, egy garnitúra nyílvesszővel 2 évet versenyzem. Ha ez az idő eltelik, lecserélem az adott eszközt. Folyamatosan karbantartom felszerelésem. Ez (is) egy egész éven át tartó feladat. Figyelek a felszerelésem állapotára, mert egyrészt így tudom segítségükkel kihozni teljesítményem maximumát, másrészt így növelni tudom élettartamukat.

A legjobb teljesítményt úgy tudom nyújtani, ha minden rész a helyére kerül, így alkotva egészet.

TÉLI TEREMVERSENYEK LÁTOGATÁSA FEJLESZTÉSI ÉS FELKÉSZÜLÉSI CÉLBÓL

A felkészülési időszak hosszú – november elejétől február végéig tartó – monoton hónapjait meg kell törni időnként versenyekkel. Ezek egyrészt kimozdítanak a megszokott környezetből, másrészt segítenek felmérni a felkészülés során elvégzett munka minőségét, harmadrészt fejlesztik készségeim. Idén télre nem terveztem sok versenyt.

Első versenyemet itthon Marcaliban teljesítettem, mely egy WA Terem OB kvalifikáció volt. Délelőtt (vadászreflex kategória 509/600 pont) és délután (barebow kategória 507/600 pont) is lőttem, mindkétszer 1. osztályt és egyéni csúcsot teljesítve, ráadásul a délelőtt 509 pont az eddig bonyolított kvalifikációs versenyek kategóriám legjobbja idén télen. Januárra nem terveztem versenyt, viszont februárra kettőt is. Ezek a február 2-án megrendezésre kerülő IFAA Terem OB csömöri, illetve a február 9-én lebonyolításra kerülő Terem 3D OB pécsi megmérettetései lesznek. Ezekkel a versenyekkel véget is ér a téli felkészülési időszakom. A WA Terem OB csömöri versenyét idén március 21-22-én rendezik. Mivel március elejétől én a kültéri versenyekre készülök (április első hétvégéjével indul a kültéri szezon), így ezen való részvételem nem valószínű.

Az idei célokat kitűztem. A hozzájuk vezető út sikeres teljesítéséhez szükséges feladatokat napról-napra elvégzem. Ezek következtében bízom a sikeres 2020-as szezonban! Kívánok minden marcali sportolónak sikeres évet!

HAJRÁ MARCALI! HAJRÁ MARCALI SPORT!