HírekKözélet

Vidéken lazítanak a kijárási korlátozás szabályain

A koronavírus elleni védekezés új szakaszát jelentette be Orbán Viktor szerda este Facebook-oldalán.

Mint fogalmazott, a védekezés első szakasza mostanra lezárult.

Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

Fokozatosan és szigorú menetrend szerint megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon, folytatta. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN MARAD A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, VIDÉKEN AZONBAN ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET VEZETNEK BE.

Az új szabályok szerint május 3-a után vidéken

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat.
  • Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban megmarad, és Orbán külön is arra kérte az időseket, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat.

Orbán azt ígérte, a részleteket csütörtökön ismertetik.

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel, és kéthetente felülvizsgáljuk a hatályban lévő védelmi szabályokat

– tette hozzá, a végén pedig még megjegyezte, hogy pénteken a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, mert anyák napja lesz vasárnap.