HírekKözélet

Újraindultunk 3. – Harmadik nyilvános szabadtéri szentmise Szentháromság vasárnapján

2020. június 7-én, Szentháromság vasárnapján, az eddigi szokásoknak megfelelőenszintén 10 órakor kezdődött a harmadik nyilvános istentisztelet a koronavírus-járvány tetőzését követően, de még a szükséges előírások betartásával.

A Római Katolikus Egyházközség által szervezett ünnepi szentmisére ezúttal is a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom előtti Boldog II. János Pál pápa téren gyűltek össze a hívek, hogy részt vegyenek az újabb szabadtéri liturgián. Hozzájuk csatlakoztak azok az emberek, akik a Hősök terén lévő parkoló járműveikben ülve kapcsolódtak be az istentiszteletbe, melyet ismételten jól hallhatóan kihangosítottak a szervezők.

Az ünnepi szentmisét Kiss Iván c. prépost, esperes-plébánosmutatta be, közreműködött Balogh Bálint kántor, a Fény Gyermekei Zenekar, valamint Kozma Krisztián Kazinczy-díjas versmondó.Iván atya prédikációjában a Szentháromságról osztotta meg gondolatait a nagy számban megjelent hívek előtt.

Az ünnepre való tekintettel, a szentmise végén a plébános megáldotta a nemrég felújított Szentháromság szobrot, melyet még 1884-ben Kováts Vendel marcali földműves és felesége Fazekas Julianna állíttattak Isten dicsőségére a templom déli oldalán. Az akkor 350- Ft-ba kerülő alkotást Horváth Sándor keszthelyi szobrász készítette, melyet Menyhárt István vörsi esperes áldotta meg Szentháromság vasárnapján, a Historia Domus leírása szerint egy „szép, népszerű beszéd kíséretében”. Több mint száz év eltelte után, először 1998 májusában lett felújítva Vida Endréné kőfaragó által, melyet 1998. június 1-én, az akkori bérmálást követően Balás Béla kaposvári megyéspüspök áldott meg. A mostani restaurálási munkákat Vida Szilárd kőfaragó végezte el, akinek a rendkívül rossz állapotban lévő és hiányos szobrokat kellett az eredeti formában rekonstruálnia. A szoborcsoport felújítását Molnár Ágnes Anna, a körzet képviselő asszonya 100 ezer forinttal is támogatta, valamint a Rózsafüzér Társulat és a hívek adományból az egyházközség finanszírozta. Iván atya megköszönte mindenkinek a nagylelkű adományokat. A munkák összköltsége 250.000- Ft volt.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) legújabb közleménye szerint a következő vasárnaptól, azaz június 14-től megszűnik a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés és az általános feloldozás lehetősége. Tehát Úrnapjától már minden nyilvános liturgia megtartható lesz az érvényben lévő biztonsági előírások betartásával. Így Marcaliban is 10 órakor megtartják az úrnapi körmenetet a templom előtt, de csak egy lombsátor elkészítésével.

Írta és fotók: Kiss Kálmán