HírekKék-hírek

Hétvégi tűzoltói beavatkozások

Az elmúlt három napban összesen 33 esetben riasztották a somogyi tűzoltókat. A hétvége első felében hat alkalommal szabadtéri tűz megfékezésében kérték a tűzoltók segítségét. Az erős szél több helyszínen is nehezítette az egységek munkáját. Tizenkilenc műszaki mentést végeztek a tűzoltók a hétvégén, elsősorban a szombat esti viharos erejű szél okozott fennakadásokat. Legtöbb esetben a Balaton parton kellett beavatkozni kidőlt fák és leszakadt faágak miatt. Hat alkalommal pedig téves jelzés érkezett a megyei műveletirányító központba.

Teljes egészében égett egy kombájn Nikla külterületén. A tűz tíz hektáron átterjedt a környező búzatáblára is. A marcali és keszthelyi hivatásos tűzoltók a tüzet csaknem két óra alatt tudták teljesen eloltani. Egy erőgép is segítette az egységek munkáját, amellyel körbetárcsázták a területet.

Szombat délelőtt időben és helyesen jelzett egy lakás fürdőszobájában felszerelt szén-monoxid-érzékelő Kaposváron, a Gróf Apponyi közben. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói zárt nyílászárók mellett méréseket végeztek a házban, és alacsony értékben, de kimutatták a mérgező gázt. A méréseket követően a tűzoltók átszellőztették a helyiségeket. Személyi sérülés nem történt, köszönhetően a berendezés helyes jelzésének.

Árokba hajtott egy személygépkocsi Balatonfenyvesen, a 7-es főút és az Ér utca kereszteződésénél szombaton. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók emelőpárna segítségével kiemelték a járművet az árokból. Az autóban ketten utaztak, egyikük sem sérült meg a balesetben.

Csombárd külterületén learatott árpaföldön keletkezett tűz szombat délután. A kaposvári hivatásos tűzoltók a körülbelül 500 négyzetméteren izzó, füstölgő részeket kéziszerszámokkal eloltották, majd átvizsgálták a területet.

Huszonkilenc lucernabála égett egy kamion pótkocsiján a 7-es főút 96-os kilométerénél, Lepsény térségében. A tűz észlelését követően egy rakodógéppel rövid idő alatt eltávolították a bálákat, így sikerült megakadályozni a szerelvény teljes leégését. A tűz átterjedt az út melletti avarra is. Az esethez a siófoki hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat. Az érintett útszakaszt a beavatkozás idejére teljes szélességében lezárták.

Nem sokkal később kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy gabonát szállító kamion Lábod külterületén. A jármű közelében a lábon álló gabona is lángra kapott. A tűzhöz a nagyatádi, a barcsi és a szigetvári hivatásos, valamint a görgetegi és a lábodi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral és kéziszerszámokkal több, mint három óra alatt tudták teljesen eloltani a lángokat. A tűz körülhatárolásában egy erőgép is segítette az egységek munkáját.

Szombat délután egy csaknem 30 méter magas fa dőlt az útra Pusztakovácsi külterületén, teljesen elzárva az utat a forgalom elől. A marcali hivatásos tűzoltók két motorfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fát.

A siófoki tűzoltókat négyszer is riasztották szombaton kidőlt fák és leszakadt faágak miatt. Zamárdiban egy fa hat méteres ága szakadt elektromos vezetékre.

Siófokon, az Akácfa utcában egy nyolc méter magas fa, a Petőfi sétányon pedig egy platánfa három méteres ága veszélyeztette a közúti- és gyalogosforgalmat. Balatonvilágos településen pedig egy húsz méter magas fa ága szakadt egy családi ház tetejére. A siófoki hivatásos tűzoltók a fákat rövid időn belül eltávolították és megszüntették a veszélyeztetéseket.

Balatonfenyvesen egy húsz méter magas fa dőlt a vasúti felsővezetékre és okozott fennakadást a vonatközlekedésben. Az elektromos vezeték áramtalanítását követően a balatonboglári önkormányzati tűzoltók feldarabolták és eltávolították a fát. A gyors beavatkozásnak köszönhetően egy órán belül zavartalanul megindulhatott a közlekedés az érintett pályaszakaszon.

Vasárnap este felborult egy személyautó, a Kaposvár és Magyaratád közötti úton, Kaposvár közelében. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a gépjárművet áramtalanították, majd a kerekeire állították. Az autóban csak a sofőr utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt, saját erejéből ki tudott szállni.

Fotó: Marcali HTP, Nagyatád HTP, Siófok HTP, Kaposvár HTP