HírekKultúra

Édes anyanyelvünk országos verseny 2020

A járvány sem tudta megakadályozni azokat a lelkes középiskolásokat, akik október harmadik hétvégéjét Sátoraljaújhelyen töltötték, és részt vettek az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 48. országos fordulóján. Az idei évben 24 gimnazista és 12 szakiskolás diák jutott be a döntőbe, ez kevesebb, mint harmada a szokásos létszámnak. Sok megyéből nem érkeztek, nem érkezhettek diákok, illetve a határon túli versenyzők sem vehettek részt a jelen helyzetben a megmérettetésen.

Erre a versenyre az anyanyelv iránt legelkötelezettebb diákok készülnek fel, hiszen számot kell adniuk a középiskolás magyar nyelv tananyag minden területéről.  A  háromórás írásbeli fordulón  20 feladattal kell megbirkózniuk. Tudniuk kell a leíró nyelvtant, a szólásokat, a közmondásokat, a stilisztikát, otthon kell lenniük a szövegalkotásban, ismerniük kell idegen és archaikus szavak jelentését, a kiejtésjelölés fortélyait, a központozás művészetét, mindezt persze a lehető legjobb helyesírással.  A versenyszabályzat szerint az írásbeli fordulón megszerezhető pontok a teljes pontszám egyharmadát teszik ki.

A szóbeli fordulón a diákok négy téma közül választhatnak, rövid felkészülés után egyet kell kifejteniük három perces előadásukban, ügyelve a tartalmi, műfaji és retorikai szempontokra.

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai már több ízben is szép eredménnyel képviselték Somogy megyét és Marcalit a rangos versenyen. Baranyi Liána, 12. E osztályos tanuló a korábbi évek tapasztalataival érkezett a megmérettetésre. Az írásbeli fordulón a 2. legjobb eredményt érte el, két feladatban is a legmagasabb pontszámot kapta teljesítményéért. Az összesítésben 9. helyezett lett, és nagy örömünkre az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíjában részesült.

Írta: Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium

Gratulálunk, Lia! További sok sikert!