75 éve történt: Előrenyomulás a Donhoz – előadás az Iparosházban

2017. szeptember 21-én a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában Forgó Ferenc „Előrenyomulás a Donhoz” címmel tartott vetített-képes előadást. Kiss Kálmán alelnök köszöntője és bevezetője után Forgó Ferenc vette át szót, aki a tőle megszokott módon, precíz aprólékossággal ismertette a 75 évvel ezelőtti eseményeket.

2017.09.21.16

A 2. magyar királyi honvédhadsereg állományát 1942. április 17. – június 27. között vasúton szállították ki a frontra, ahol szinte azonnal bevetették őket a nyári harcokba; elsőként a Tyimtől a Donig tartó támadásba, majd a kora őszi Scsucsje, Korotojak és Uriv körül kialakult hídfőcsatákba. Mondandójában kiemelte, hogy a magyar haderő harcos állománya már ekkor komoly veszteségeket szenvedett el. Az előadó ezen kívül bemutatta a fontosabb parancsnokokat, fegyvereket, a hadsereg szervezeti felépítését, valamint egy eredeti német híradórészletet az akkori eseményekről.

2017.09.21.21

A rendezvény végén, az Ipartestület elnöke Szaka Zsolt mindenkinek megköszönte a megjelenést, illetve tájékoztatást adott a hadtörténelmi előadássorozat folytatásáról, valamint a következő programjainkról. Reményeink szerint, vasárnap talán végre sikerül az elhalasztott négyföldesi gyalogtúrát megtenni, melyet már oly sokan várnak a környezetünkben.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán

 
 

Kapcsolat

Levelezési cím:
8700 Marcali, Múzeum köz 5.
Telefon:
+36 30/598-5-598
E-mail cím:
info@tavitv.hu

Szolgáltatásaink

Képújság készítés, sugárzás
PR-interjú készítés
Reklámfilm készítés
Referencia film készítés
Rendezvények lebonyolítása

Archívum

 
error: Másolásvédelem bekapcsolva!