Csornai és győri zarándoklaton járt a KÉSZ Marcali Csoportja

2017. október 7-én, szombaton a kora reggeli órákban zarándokútra indult a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja. Az idei esztendőben, a Szent László Emlékév (1077-2017) alkalmából a Csornai Premontrei Apátság és Győr meglátogatása volt a fő célpont. Szerencsére az időjárás ezúttal éppen kedvező volt, hogy a Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános úrral együtt összesen 20 főt számláló csapat ne csak a szebbnél-szebb látnivalókkal gazdagodjon, hanem lelkileg is töltekezhessen.

Elsőként a csornai szerzetesrend több mint 830 éves központját keresték fel, ahol Magyarok Nagyasszonyának ünnepén Iván atya celebrált szentmisét. Prédikációjában kiemelte, hogy a Szűzanya a rózsafüzér szüntelen imádkozására buzdítja ma is az embereket. Majd Fülöp, helyi novícius kalauzolta körbe a zarándokokat és ismertette a gazdagon díszített, késő barokk stílusú Nagyboldogasszony templom történetét. (A XIII. században épült templomban több alkalommal tűzvész is pusztított. Újjáépítése 1808-ban fejeződött be. A toronysisakja, pedig 1834-ben nyerte el mai formáját.) Előadásában külön kitért a szerzetesrend alapítójára, Szent Norbert (1080/1085-1134) érsek életére is.

Ezt követően az impozáns épületegyüttesben lévő helytörténeti múzeumot keresték fel a zarándokok, ahol vetített képes előadást hallgathattak meg a Rábaköz és Csorna múltjáról, illetve néprajzi értékeiről. Az igen részletes ismertető közben, pedig kézbe vehettek különféle tárgyakat, mint pl.: egy kolostorból származó téglát, vagy egy 1848-as kardot, első világháborús kitűntetéseket, pecsétes mesterlevet, kékfestő nyomó-sablont és különféle eszközöket az egykori népi világból. A szakszerű bemutatót követően lehetőség nyílt az előadásban beharangozott gyűjteményeket, valamint a prépost portrékat és egyházi kincseket is megtekinteni.

A délutáni program részeként a zarándokok Győrbe utaztak, ahol Iván atya körbevezette, illetve bemutatta az egykori bencés gimnáziumi éveinek helyszínét. Hosszasan elidőztek a Széchenyi téren pompázó kéttornyos Loyolai Szent Ignác templomnál. Az olaszos kora barokk stílusban készült épületben a korszak legidősebb tárgyi emlékeit őrzik, melyek pótolhatatlan és felbecsülhetetlen jelentőségűek a hazai művészettörténet szempontjából. Itt idézte fel emlékeit Iván atya az egykori paptanárairól is. Ezután a város egyik legjelentősebb műemlékét, az 1716-25 között felépült kármelita templomot is felkeresték. A történelmi belváros nyugati kapuját jelentő Bécsi kapu téren álló épület a városkép egyik jellegzetessége.

A séta során a KÉSZ-tagjai megcsodálhatták a szebbnél szebb épületeket, majd egészen a Káptalandombon lévő püspökvárig haladtak, ahol Boldog Apor Vilmos (1892-1945) mártír püspök szobra előtt is tisztelegtek. A csoport – a jelenlegi felújítások miatt – a Szent László Látogatóközpontban kiállított híres ereklyéket, a Szent László hermát és a Könnyező Szűzanya kegyképét is megnézhette. (Az 1192-ben szentté avatott uralkodó fej-ereklyéjét külön őrizték. A ma látható herma Zsigmond király idejében készült. A kegyképet, pedig Walter Lynch, az ír családból származó clonferti püspök, a Cromwell Olivér-féle üldözés során menekítette magával és 1649-ben az akkor győri püspök hívására vitte Győrbe. Az írországi katolikus-üldözések idején aztán a kép, 1697. március 17-én véres könnyeket hullatott, amiket egy fehér gyolcskendővel itattak fel. Az 1900-as évek közepén egy kémikus professzor vegyi vizsgálatokat folytatott és megállapította, hogy a foltok valódi emberi vér és könny keverékei! De a világban máshol eddig bekövetkezett hasonló csodák esetén, a tudományos vizsgálatok szintén ugyanezt állapítják meg, ráadásul még a DNS-minták is minden esetben azonosságot mutatnak!)

Az eseménydús napot követően a kora esti órákban szerencsésen hazaérkeztek Marcaliba a zarándokok. A jó hangulatú út során az elvégzett közös rózsafüzér imádság és a szentmisén való részvétel megfelelő alkalom volt arra is, hogy a kis közösség a baráti beszélgetések során még jobban összekovácsolódjon az együtt megélt lelki élmények hatására.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának zarándoklatát az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Köszönet érte!

Írta és fotók: Kiss Kálmán

 
 

Kapcsolat

Levelezési cím:
8700 Marcali, Múzeum köz 5.
Telefon:
+36 30/598-5-598
E-mail cím:
info@tavitv.hu

Szolgáltatásaink

Képújság készítés, sugárzás
PR-interjú készítés
Reklámfilm készítés
Referencia film készítés
Rendezvények lebonyolítása

Archívum

 
error: Másolásvédelem bekapcsolva!