Somogy megye néprajza, régészete és történelme

A Marcali Múzeum adott otthont a Dr. Gál József Megyei Honismereti Versenynek. Tizenkilenc évvel ezelőtt indította útnak Simon József a megyei honismereti versenyt. Tíz éven keresztül szervezte a kutasi Révkomáromi János Általános Iskola, aztán a rendező iskola a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola lett. A vetélkedőfő védnöke a Marcali Múzeum.

Április 22-én rendeztük meg a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Dr.Gál József Megyei Honismereti Verseny döntőjét a Marcali Múzeumban.

Az idei tanévben 10 iskola 14 csapata nevezett a megmérettetésre. A négy írásbeli forduló után a legjobbak kerültek be a szóbeli döntőbe. Mindannyian alaposan felkészültek az előzetesen kiadott témákból, melyek Somogy megye régészetével, néprajzával, történelmével és jelenkorával foglalkoztak.

A feladatok közt szerepelt titkosírás megfejtése, szókereső játék, szőttesekhez kapcsolódó motívumok tervezése és bemutatása, történetek írása és idegenvezetés. A négy fős csapatoknak ismerniük kellett a kaposvári vár és a megyénkben található kastélyok történetét, egykori híres lakóinak életútját, tevékenységét.

A zsűri tagjai neves szakemberek voltak: Gálné Jáger Márta a Somogy Megyei Honismereti Egyesület elnöke, Kapitány Orsolya etnográfus, Dr.Magyar Kálmán archeológus-történész és Dr. Sipos Csaba, a megyei könyvtár helytörténeti kutatója.

A döntőben résztvevő 11 csapat tagjai és felkészítői tanárai is ajándékokkal térhettek haza.

A verseny végeredménye a következő lett:

1. Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
felkészítő: Horváth Judit
2. Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és AMI
felkészítő: Karanczné Grecskó Éva
3. Szennai Fekete László Általános Iskola
felkészítő: Krénuszné Tóth Erzsébet
4. Festetics Pál Általános és AMI Böhönye
felkészítő: Bácsainé Tóth Zsanett
5. Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Fonyód 1.csapata
felkészítő: Schelhammerné Kovács Ildikó
6. Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI
felkészítő: Pálné Cserjés Gyöngyi

A zsűri különdíjat szavazott meg Borbély Eszter noszlopys tanulónak, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a képzeletbeli idegenvezetés során.

Zajcsukné Páhi Katalin, a verseny szervezője, az Országos Honismereti Szövetség Emléklapját vehette át a honismereti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájáért.

A jövő tanévben lesz a versenysorozat huszadik, a Noszlopy Iskola által szervezett versenyek tizedik évfordulója, melyet a Marcali Múzeum támogatásával ugyanolyan magas színvonalon szeretnénk megrendezni, mint az eddigieket.

Írta: Noszlopy Iskola/Tavi TV

 
 

Kapcsolat

Levelezési cím:
8700 Marcali, Múzeum köz 5.
Telefon:
+36 30/598-5-598
E-mail cím:
info@tavitv.hu

Szolgáltatásaink

Képújság készítés, sugárzás
PR-interjú készítés
Reklámfilm készítés
Referencia film készítés
Rendezvények lebonyolítása

Archívum

 
error: Másolásvédelem bekapcsolva!