HírekKiemelt hírekMost szólj hozzá

Lejárt az uniós határidő. Több,mint 300 forintos drágulás.

Lejárt a határidő , amit Brüsszel adott emelni kell a jövedéki adót. Valamennyi uniós országnak meg kell felelnie 2018 januárjától annak a tanácsi rendeletnek, amely a dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó mértékét határozza meg.

Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót.

Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot – írja a Napi.hu.

Az európai országok között nagy különbségek vannak abban, hogy miként teljesítik e kritériumokat. A nyugat-európai országokban jellemzően igen magas a cigaretta ára és a jövedéki adóteher is jócskán a 115 eurós szint felett mozog. A szegényebb régiós országokban viszont igyekeznek kicsivel a 60 százalék felett tartani az adó szintjét. Magyarországon 175,8 eurót (54 753 forint) kell fizetni ezer darab cigarettáért, vagyis 1095 forint a súlyozott átlagár. A jövedéki adó azonban ennek csak 54,6 százalékát teszi ki.

 

A Napi.hu számításai szerint a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa. Ez a megoldás egy dobozra vetítve 1411 forintot jelentene, vagyis 316 forintos drágulást a jelenlegi állapothoz képest.

A határidő 2018. márciusáig szólt, az eddig elmaradt intézkedések pedig valószínűleg az áprilisi országgyűlési választások miatt húzódnak, hiszen a kormány minden bizonnyal most nem hozna meg egy komolyabb cigarettadrágító lépést.