HírekKözélet

Folytatódik az internetes tűzifahirdetések ellenőrzése. Sok a problémás bejegyzés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti felügyelői továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket, kiváltképp, hogy a hirdető rendelkezik-e a jogszabályban előírt EUTR technikai azonosító számmal. Az azonosító megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő. A hatóság egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolíttatott el az egyik népszerű webes hirdetési felületről.

A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy az ellenőrzések a jövőben is rendszeresen és széles körben folytatódnak, különös tekintettel a hamis EUTR technikai azonosítóval hirdető személyek leleplezésére és felelősségre vonására.

Hogyan kerülhetik el a tűzifával csalókat a vásárlók?

– Figyeljék a hirdetésekben, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Az azonosító vagy kód valós meglétét ezen az oldalon le is ellenőrizheti.

– Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során jelezzék, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.

– Mindig kérjenek számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetnek.

– A tűzifa átvételekor ellenőrizzék, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.

Amennyiben ezek az adatok időben a vásárló rendelkezésére állnak, úgy az esetleges későbbi reklamációját könnyebben, biztosabban tudja érvényesíteni. Minőségi kifogások nyilván előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló hirdető, kereskedő felé nagyobb bizalommal fordulhat.