HírekKultúra

„Kirakat az üzlet szeme!” Reklámélet a 20. századi Magyarországon

Dr. Török Róbert történész előadása a Marcali Múzeumban

Intézményünk az elmúlt években ismeretterjesztő előadásokkal, ünnepi eseményekkel és időszaki kiállításokkal emlékezett meg a Nagy Háború eseményeiről. November elejétől az elmúlt hétig látogatható volt a Gulyáságyú és rohamsisak című időszaki tárlat, melynek egyik rendezője, meghívott előadónk, Dr. Török Róbert PhD történész-főmuzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese volt.

Dr. Török Róbert kutatási területe újkori kereskedelem- és ipartörténet, cégtörténet, (élelmiszer, szeszipar, gyarmatáru, hangszer, játékkereskedelem, szocialista kereskedelem története stb.) fotótörténet, genealógia, történelem segédtudományai, muzeológia. Rendezvényeken és a médiában rendszeresen előad, és publikál a felsorolt témakörökben. Intézményében, illetve határon belül és kívül számos időszaki tárlatot és több állandó kiállítást is rendezett. Oktatóként főleg nyilvántartás és kiállításrendezés tematikában tart előadásokat.

A Pulszky Károly díjas fiatal kutatóa „Kirakat az üzlet szeme!” Reklámélet a 20. századi Magyarországon című előadásában március 25-én az intézménye gyűjteményeiben található képi és tárgyi anyagokra építve mutatta be a témát. Szó került a kirakat-rendezés fejlődéséről, a különféle reklámhordozók alkalmazásáról, a termékcsomagolás reklámértékéről, valamint a reprezentációs ajándékok alkalmazásáról is. A humort sem nélkülöző, érdekes előadás sokak ifjúkori emlékeit idézte, s az ifjabbaknak is élvezetes adalékokkal szolgált.

Zárószavaiban az országos szakmúzeum igazgatóhelyettese, Dr. Török Róbert méltatta a Marcali Múzeum kiemelkedő szakmai munkáját, s reményét fejezte ki további közös projektekkel kapcsolatban is.

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Ilácsa József