Jazzes, swinges, filmzenés karácsony – DDRF téli koncertje Marcaliban.

Hogy kerülnek ugyanarra a színpadra Stevie Wonder, Duke Ellington és a Jégvarázs mesehősei? Mi köti össze a karácsonyi klasszikus Diótörőt az újévkor elmaradhatatlan Tere-fere polkával? Egy rendkívüli fúvószenekar, akik az idén első alkalommal kínálnak téli zenei élményt.

Az idei alkalom az első, hogy téli koncerttel is várja közönségét a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar. A december 29-ei eseményre a karácsonyi hangulaton túl filmzenékkel, valamint jazzes, popos és swinges átiratokkal készülnek a muzsikusok. Az este során nemcsak Stevie Wonder és Duke Ellington legismertebb számainak fúvószenekari feldolgozását hallgathatja majd a közönség, de olyan különleges klasszikusokat is, mint például a Diótörő swinges verziója. Hogy az évadzáró hangverseny igazi családi program legyen, a műsorban helyet kaptak olyan kifejezetten gyerekkedvenc zenék is, mint a Jégvarázs vagy az Így neveld a sárkányodat című mesefilmek közkedvelt dalai. Nem utolsósorban pedig egy magyarországi ősbemutatóra is számíthatunk a zenekartól, akik az év utolsó napjaiban Balatonmáriafürdőn, a Balaton M&K fúvószenekar próbatermében készülnek a fellépésre.

A Marcali Hidas Frigyes Zeneiskolában tartandó ingyenes koncertre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Háttérinformáció a zenekarról

Tóth Bence, Svájcban élő karmester – nemzeti és nemzetközi fúvószenekari versenyek rendszeres résztvevője –, és Tóth Ada, a Dombóvári Alapfokú Művészeti Iskola vezetője a DDRF megalapításával kivételesen magas szintű zenélésre teremtett lehetőséget. Az együttest az ötletgazdák öt évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy a fúvószenét kedvelő, fúvós és ütős hangszereken játszó fiatalokat összefogják, és olyan válogatott együttest hozzanak létre, amely a világ bármely pontján megállja helyét. Ehhez szakmailag és szervezetileg is a nyugati trendeket követték.

Amatőr és profi muzsikusok közös munkája nyomán indult el az első fúvószenei tábor a Balaton déli partján. A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar (DDRF) nevű kezdeményezés önerőből, 36 emberrel kezdődött – és egyből folytatásért kiáltott. A nem mindennapi színvonalú közös munka lehetősége és az együtt játszás öröme egyre több profi és amatőr zenészt vonzott a nyári táborba.
2016-ban már több mint ötvenen ültek a próbateremben és koncerteken, 2017-ben pedig útjára indult egy második, a 10–14 éves korosztálynak szóló program is, a DDRF Gyermek–Ifjúsági Fúvószenekar. 2019 nyarán, az ötödik alkalmat záró koncerteken kereken száz gyerek és fiatal állhatott színpadra. 2019 decemberében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel – első
alkalommal rendez téli tábort is a zenekar.

A zenekar mára egyre szélesebb közönséget vonz, 2019 nyarán, az ötödik tábor zárásaként teltházas koncertet adott a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, ahol meghatottan fogadta az állva ünneplő közönség vastapsát. Az alábbi felvételek ezen a koncerten készültek.

Jacques Morali – YMCA

www.youtube.com/watch? v=jtt_qbVG7QI

Alfred Reed – El Camino Real

www.youtube.com/watch? v=cv3nHDX_Wm8