HírekKultúra

Március 15. – az ünnep nem maradt el, csak a meghirdetett megemlékezések

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Marcali Csoportja által március 14-e estéjére hirdetett fáklyás felvonulás elmaradt.

A vasárnapi szentmisén Kiss Iván c. prépost esperes-plébános a szertartás részeként felolvasta Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke intelmeit és tanácsait a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan.

A templom falai között Kozma Krisztián Kazinczy-díjas versmondó előadásában meghallgattuk a Nemzeti dalt. A Himnusz eléneklése után, a szentmise végeztével a plébániatemplom északi oldalán lévő 48-as emléktáblánál a Somogy Megyei Közgyűlés nevében Huszti Gábor alelnök, a MKH Ipartestület nevében Szaka Zsolt elnök helyeztek el koszorút. Ezt követően Iván Atya, Gelencsér Róbert világi elnök és Király Jenő templomatya koszorúztak az Egyházközség nevében.

A Városi Bíróság falán elhelyezett Noszlopy Gáspár emléktáblánál Huszti Gábor és Szaka Zsolt mellett Kiss Kálmán a KÉSZ Marcali Csoportja nevében csatlakozott a koszorút elhelyezőkhöz.

Emlékezzünk együtt! Gyújtsunk egy mécsest az otthonunkban a hősök emlékére!

Írta: Szaka Zsolt

Fényképek: Bakonyi Anett, Kiss Kálmán, Szaka Hunor