HírekKözélet

Könyvbemutató és megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján az Iparosházban

2019. október 23-án, szerdán 16 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján.

A program az udvari emlékműnél kezdődött, ahol a Himnusz eléneklése után a megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, majd Huszti Gábor mondott ünnepi beszédet a forradalomról és máig ható következményeiről. Ezután az egyesület képviseletében Fábos-Landi Vivien és Sziva László helyezték el a koszorút. Végül a jelenlévők gyertyákat és mécseseket gyújtottak a mártírok tiszteletére.

A program a székházban folytatódott tovább könyvbemutatóval és az 1956-os marcali események, köztük dr. Czipri Mátyás szülész-nőgyógyász főorvos tragikus történetének a felidézésével. Az ünnepségre ebből az alkalomból a Czipri család leszármazottai is eljöttek köszönetképpen, hogy az egyesület méltó emléket állított az egykori hős marcali főorvosnak.

Elsőként Szaka Zsolt elnök beszélt, aki a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület rövid történetét, illetve kiadványait mutatta be egy vetített képes előadás keretében. Majd Szita Róbert tiszteletbeli elnök ismertette a kötet megjelenésének előzményeit, körülményeit, illetőleg a „Dr. Gál József Helytörténet Tanoda Igazgyöngyei” munkaterv ötletét, amely a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium két tanulójának a bevonásával valósult meg az iskolai közösségi szolgálat részeként. Ezután Huszti Gábor méltatta a kötetet, köszönte meg a közreműködők és különösen Szita Róbert, a könyv ötletgazdájának a munkáját, valamint felidézte családja történeteit a korszakról, illetve dr. Czipri Mátyás erényeit emelte ki. Mint felhívta a figyelmet, az egykori mártír főorvos a hivatásának élt, az emberekért tenni akaró személy volt, éppen ezért követendő példa kell, hogy legyen az utókor számára. Felfoghatatlan, hogy az akkori hatalomnak miért lehetett egy ilyen közkedvelt ember az útjában.

Ezt követően a főszerkesztő, Kiss Kálmán mutatta be a könyvet, a közreműködőket, támogatókat, valamint elevenítette fel dr. Czipri Mátyás máig agyonhallgatott élettörténetét. Kitért az 1956-os marcali eseményekre, résztvevőkre is. Végül a kötetben visszaemlékezők közül kiemelt néhány érdekesebb históriát is, hiszen nemcsak a forradalmat, hanem a kommunista diktatúra éveit (pl. padláslesöprések, kitelepítések, TSZ-esítés), valamint a második világháború eseményeit is felidézték a riportalanyok.

„A bátorság mezsgyéi 2. 1939-1989” című könyv megjelenését a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és dr. Horváth László ügyvéd támogatták. Köszönet érte!

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt és Kiss Kálmán