HírekSzines

Családbarát munkahelyen dolgoznak a hulladékszállítók

A térség hulladékgazdálkodási közszolgáltatását ellátó MTKSZ Nonprofit Kft. Családbarát hely tanúsítvánnyal rendelkezik, amelynek bronz fokozatát a munkahely kategóriában a közelmúltban sikerült a társaságnak megszerezni.

Ennek hátteréről kérdeztük Krajczár Ibolyát, a cég ügyvezetőjét.

  • Amikor először hallottam erről a kezdeményezésről, úgy gondoltam, hogy sok szempontból lehet egy vállalat hasznára ez az elismerés; de nem feltétlen profitszerzési szempontból – kezdte az ügyvezető. – Mindenki olyan munkahelyen szeret dolgozni, ahol megbecsülik, a magán- illetve családi életét nem lehetetlenítik el, inkább segítik a kiegyensúlyozott háttér kialakításában. A közvetlen hangulat, a béren kívüli juttatások, céges események, apró figyelmességek végsősoron kihatnak a munkahelyi teljesítményre is; a Családbarát hely követelményeinek való megfelelés egyfajta megbecsülési garanciát nyújt a munkavállalóink számára.
  • Milyen követelményeknek kell megfelelni a tanúsításhoz?
  • Első lépésként a bronz fokozatra lehet pályázni, egy részletes, előminősítő kérdőív kitöltésével. Ennek alapján dől el, hogy a cég részt vehet-e a helyszíni auditon, amin részletesen végignézik a szervezetet, és a sok oldalas kérdőív alapján pontozzák a teljesítményt. A ponthatárt elérők megkaphatják a bronz fokozatot, egyenlőre ennek a fokozatnak dolgozták ki a részletes feltételeit. Mi jól sejtettük azt, hogy magasan teljesíteni tudjuk az elvárásokat, már az előminősítésnél látszott, hogy az auditon meg tudunk felelni.
  • Milyen előnyei származnak a munkavállalóknak abból, hogy az MTKSZ családbarát hely?
  • A dolgozóink és a cég is profitál. Sok munkavállalónak fontos a bérezésen kívüli juttatás, a munkahelyi hangulat és körülmények, ezért könnyebben találunk megfelelő munkavállalót a hiány munkakörökre is. A társaságunknál belső szabályzatot készítettünk, ami összefoglalja a családbarát központú intézkedéseket. Ilyenek például a Mikulás és karácsonyi ajándékozás, Családi nap, a diákmunka lehetősége, telefonflotta kedvezmények, dolgozói igényfelmérések, eseményértékelések, szabadságok, munkabeosztások dolgozói igények szerinti ütemezése, iskolakezdési támogatás, nyugdíjpénztári befizetés, utazási támogatás, és sorolhatnám. Ezek kétségtelen, hogy nagyobb költségszintet követelnek egy vállalattól, de úgy gondolom, hogy a minőségi munkaerő megéri ezt a befektetést. A járványhelyzet miatt sajnos a csapatépítő programokról, a szervezett évzáróról, egyéb ünnepségekről le kellett mondanunk, de a céges Mikulás azért mégis odaért minden dolgozónk kisgyermekéhez, unokájához.
  • Hogyan tovább? Lesz-e folytatás?
  • Egy év múlva várhatóan újabb auditon kell megfelelni, aztán pályázható lesz az ezüst fokozat is. A társaságunk szabályozottsága; a minőség- és környezetirányítási rendszerek, valamint a munkahelyi egészségvédelem- és biztonság irányítási rendszer integrált működtetése alapot jelent ahhoz, hogy a Családbarát munkahelyből fakadó előnyöket hosszú távon is jól beépítve a szervezeti működésbe biztosítani tudjuk a munkavállalóink számára.