HírekKiemelt hírekMost szólj hozzáSzines

Modern. Megújul a Sió-zsilip.

A jelenlegi maximális kapacitás sokszor kevés, modernebb rendszer kell.

Folytatódik a készültség a Balatonnál és környékén az elmúlt hetekben leesett csapadékmennyiség miatt. A Kapos folyó mentén harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a szivattyútelepek folyamatosan működnek.

“A Sió-csatorna mentén belvízvédekezés van, illetve a Kapos mentén is. Onnan is rengeteg víz jön” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vízügyi szakemberek szerint már nem lehet csak őszi és tavaszi árvízről beszélni, hiszen a szélsőséges időjárás miatt bármikor leeshet rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék, ami árvizet okoz.

A Sió-zsilip maximális kapacitással működik, másodpercenként 60 köbméter vizet engednek át rajta, de az elmúlt napokban ez sokszor kevés volt: megesett, hogy másodpercenként 82 köbméter víz ömlött a Balatonba. Mivel a zsilip elavult, és már nem tudja ellátni a feladatát, modernizálják.

“Nagyon lassan, nagyon óvatosan kell bánni a zsilippel, 5 köbméterenként lehet egy kicsit ráereszteni a vizet, éppen ezért a Sió-zsilip teljesen megújul. A kivitelezési munkák nagy valószínűséggel már ősszel megkezdődnek. Modern zsilipünk lesz, ahol jóval több vizet lehet leengedni, és talán még fontosabb, hogy jóval rövidebb idő alatt” – mesélt a tervekről Siklós Gabriella.

A Balaton vízszintje az időjárástól függően folyamatosan változik, most vészesen magas a sok csapadék miatt. Az előrejelzések szerint a héten már nem várható csapadék, lassan megnyugszik a helyzet.

forrás: euronews