Hétvégi tűzoltói beavatkozások

A hétvége folyamán összesen 26 bejelentés érkezett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, ebből kettő téves jelzésnek bizonyult. Döntően közlekedési balesetek és szabadtéri tüzek határozták meg az elmúlt három nap tűzoltói beavatkozásait.

Pénteken három gépkocsi ütközött össze Iharosberényben, a Csurgói utcában. A csurgói önkormányzati tűzoltók áramtalanították az egyik autót, felitatták a kifolyt hűtőfolyadékot az úttestről, majd a forgalmi akadály megszüntetése érdekében a balesetet szenvedett gépjárműveket egy mellékutcába tolták.

Előbb a menetirány szerinti jobb oldali árokba hajtott, majd az úttest bal oldalára csapódott egy gépkocsi a Kadarkút és Lipótfa közötti elágazónál, péntek délután. A kadarkúti önkormányzati tűzoltók áramtalanították a sérült autót és közreműködtek a műszaki mentésben.

Szombaton két kölyökmacska esett egy hat méteres kútba Kéthelyen. A marcali hivatásos tűzoltók mentőkötél segítségével kihozták a bajba jutott állatokat, majd épségben visszaadták őket aggódó gazdájuknak.

Kigyulladt a klímaberendezés egy villanymozdony tetején a siófoki vasútállomáson szombaton délután. A mozdonyhoz két kocsi volt kapcsolva, a vonaton nem tartózkodott senki. A helyszínre a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik a feszültségmentesítést követően egy vízsugárral és kézi tűzoltó készülékkel eloltották a lángokat. Az egységek hőkamerával átvizsgálták a mozdonyt és annak környezetét, de további égést, izzást nem találtak, a tűz nem terjedt tovább.

Teljes terjedelmében égett egy kistraktor szombat délután, Berzence külterületén. A csurgói önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók két vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángok továbbterjedését és eloltották a tüzet.

Vasárnap hajnalban egy személyautó villanyoszlopnak ütközött Barcson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járművet, a beszorult sofőrt feszítő-vágó berendezéssel kiszabadították, majd kiemelték a roncsból és átadták a mentszolgálat munkatársainak.

Frontálisan összeütközött két személyautó vasárnap este Balatonbogláron, a Klapka utca és a Gyep utca kereszteződésében. A balesethez a város önkormányzati tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a járműveket és felitatták a kifolyt üzemanyagot.

A hétvége során nyolc esetben kellett a tűzoltóknak szabadtéri tűzesethez vonulniuk.

Pénteken a csurgói önkormányzati és berzencei önkéntes tűzoltók oltották el azt az öt négyzetméteren égő szalmabála rakatot, amely veszélyeztette a mellette lévő kéthektáros kaszálót is.

Szombaton, Kálmáncsán összehordott száraz faágak égtek, a tűz azonban továbbterjedt a szomszédos füves területre is. A körülbelül száz négyzetméter kiterjedésű tüzet a barcsi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották.

Vasárnap Enying településen nagy mennyiségben felhalmozott kommunális hulladék égett. A siófoki hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a csaknem 13 köbméteres szemétkupac tüzét.

Fotó: Kadarkút ÖTP, Marcali HTP, Siófok HTP, Barcs HTP