HírekKiemelt hírekKözélet

További járványügyi szigorításokat jelentett be Orbán Viktor (videó)

A járvány Európában megint felszálló ágban van, kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolcmillióan betegedtek meg – emlékeztetett Orbán Viktor a Operatív Törzs ülését követő bejelentésében. A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, a kormány az egészségügyet felkészítette, ám az egészségügyi dolgozók is emberek, akiknek száma véges, a vakcina megérkezésére pedig még több hetet kell várni. A kormányfő hangsúlyozta:

ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég, további korlátozó intézkedésekre van szükség.

Ha az Országgyűlés kedden megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedések lépnek életbe hazánkban is. Ezek a következők:

– Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkábajárás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges.

– Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges

– Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak.

– A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

– általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek rlszt

– esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt

– A temetésen maximum 50 fő vehet érszt- a sportmérkőzések zártkapusak lesznek

– szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos

– a szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek.

– A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni.

A miniszterelnök bejelentését itt tudja megtekinteni:

– középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe

– a bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak

– A kórházi dolgozókat, iskolai tanérokat, ovónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú

– a szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

– az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intézkedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba – ha megszavazza a parlament kedden.

Nem lesz könnyű, de a vakcina már elérhető távolságban van, addig kell kibírni, addig is vigyázni kell az idősekre, betegekre, és be kell tartani a szabályokat. Ha összefogunk, együtt újra sikerülhet – zárta a videót Orbán Viktor.