HírekKözélet

Őszi bérmálás a plébániatemplomban

2020. november 8-án, vasárnap 11.30 órakor megtartották – az eredetileg tavaszra tervezett, ám koronavírus-járvány miatt akkor elhalasztott – bérmálást Marcaliban, a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

Az ünnepi szentmisén nemcsak a bérmálkozók, hanem a szülők, testvérek, nagyszülők, illetve rokonok, azaz mindenki csak a jelenleg érvényben lévő rendkívüli intézkedések (lázmérés, kézfertőtlenítés, szájmaszk, távolságtartás) betartásával vehetett részt.

Az istentiszteletet Tomanek Péter püspöki irodaigazgató celebrálta, akit az egyházközség nevében Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános és Gelencsér Róbert világi elnök, a bérmálkozók részéről két fiatal köszöntött. Tomanek Péter szentbeszédében az evangéliumi példabeszéd jelentőségéről beszélt, arról hogy mit üzennek nekünk az ebben szereplő hajadonok. Mint kifejtette, arra figyelmeztetnek, hogy éberen várakozzunk és mindig legyünk készen az Úrral való találkozásra. Nehogy olaj nélkül, üres lámpával, üres kézzel, jócselekedetek nélkül álljunk, amikor az Úr megérkezik hozzánk. Ha bölcsen előrelátóak vagyunk, akkor eljuthatunk az örök életre. A mennyországba belépőknek a jócselekedetei (ezt jelképezi az olaj) számítanak, mindaz, amit másokért önzetlenül végzünk.

Az élet egyszeri, egyedi lehetőség. Isten mindenkiből egyet teremtett és nem másolatokat. Itt nem lehet mindent elölről kezdeni. Szabályokat hozott a földi és az örök élet idejére, melyek megtartása a boldogságot, a boldog életet jelenti számunkra. Péter atya a bérmálkozóknak példaképül állította a nemrégiben boldoggá avatott Carlo Acutist, aki mindössze 15 évet élt, amikor 2006-ban leukémiában meghalt. Ő egy mai fiatal, aki az evangéliumi élet példája volt: az Eukarisztia iránti szeretete megalapozta az Istennel való kapcsolatát. Mindennap járt szentmisére, segítette a szegényeket, a koldusokat, a hajléktalanokat és a fogyatékossággal élőket. A kiváló számítógépes ismereteinek köszönhetően a közösségi média modern eszközeit használta az evangelizáció terjesztéséhez. Ezen kívül plébániai honlapokat is szerkesztett, működtetett, valamint az interneten összegyűjtötte az elmúlt ezer év Eukarisztikus csodáit.

A szentbeszédet követően a püspöki irodaigazgató összesen 17, kilencedik osztályosfiataltrészesített a bérmálás szentségében, amit eredetileg még a tavasz végére szerveztek volna, ám a koronavírus-járvány alaposan átírta az akkori terveket. A jelenlegi rendkívüli helyzet miatt azonban mindenképp köszönet illeti őket, hogy ennek az ünnepnek a megtartását még így is ennyien felvállalták – mondta el Iván atya. A bérmálkozók közül hárman könyvjutalomban is részesültek. Ők a rendszeres, hosszú évek óta tartó ministrálásért és a zenekari szolgálatukért érdemelték ki az elismerést.

A szentmisén közreműködött a Fény Gyermekei Zenekar, valamint Balogh Bálint kántor orgonán és Jáki Zoltán hegedűn.

Írta és fotók: Kiss Kálmán