HírekKék-hírek

Új tűzoltótechnika Marcaliban

Tizenöt hazai gyártású gépjárműfecskendőt és két új magasból mentő szert adtak át ma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Egy új szer a jövőben a marcali hivatásos tűzoltó-parancsokságon teljesít szolgálatot.
A beruházás célja a magyarországi tűzoltógépjármű-park fejlesztése, a meglehetősen színes paletta egységesebbé tétele. A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani a hatodik alkalom, amikor új járművek kerülnek a rendszerbe.
A HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000-es fecskendő alkalmazkodik a magyarországi sajátosságokhoz. Kialakításánál és felszerelésénél figyelembe vették a hazai terepviszonyokat, de szempont volt az is, hogy az országban milyen káreseményeknél kell a leggyakrabban alkalmazni a szereket. A járműre az eszközöket kifejezetten a magyar beavatkozó tűzoltók által jelzett igényeknek megfelelően málházták. A 16 tonna össztömegű jármű úttartása kiváló, stabil, jól vezethető, 27 fokos oldaldőlésig borulásbiztos. A fecskendő futóműve és fékrendszere olyan méretezéssel és kivitelezéssel készült, hogy tartósan, meghibásodás nélkül bírja a folyamatos, többtonnás terhelést (felépítmény, oltóanyag, málházott eszközök), valamint a különböző terepviszonyokat és időjárási körülményeket. Kettős tűzoltástechnikai vezérlése valamennyi kezelői igénynek megfelel. A kezelő szabadon választhat, hogy érintőképernyős vagy hagyományos, kézikaros kezelőrendszerrel avatkozik be egy káresetnél. Alapfelszerelés lett a hőkamera, amelyhez dokkolót alakítottak ki. A jobb helykihasználás érdekében a parancsnoki légzőtartókeret 90 milliméterrel hátrébb került. A gépjármű informatikai és elektronikai rendszere mindenben megfelel a kor igényeinek. A hazai gyártás több szempontból is ideális: egyrészt rugalmasan képes alkalmazkodni az egyedi igényekhez, mivel mindegyikkel rendelkeznek, nincs szükség az egyébként külföldről vásárolt szerek esetén kötelező engedélyezési eljárásokra, és az országos szervízhálózatnak köszönhetően gördülékenyebb a javítás, karbantartás is. A most rendszerbe állított magyar járművekkel a katasztrófavédelem gépjárműfecskendő-parkjának átlagéletkora a projekt indításakor meglévő 15-ről 12 évre csökkent.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át az emléklapot és a jövőben Marcaliban szolgálatot teljesítő gépjárműfecskendő indítókulcsát Wéber Antal tűzoltó dandártábornoknak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának.

Fotó: Jóri András – BM OKF