HírekKék-hírek

Európai közúti ellenőrzés a hétvégén.

A 2017. december 15. és december 17. között szervezett kampány célja elsősorban az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőrök kiszűrése.

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján kerül sor Magyarország egész területén 2017. december 15. és december 17. között a gépjárművek fokozott közúti ellenőrzésére.

A TISPOL Drugs & Alcohol akció a tagállamok által végrehajtott, európai szintű, összehangolt olyan közúti ellenőrzés, amely az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul. Célja nemcsak az ittas vagy bódult állapotban vezetők tettenérése, hanem az is, hogy a jelenségre felhívja a média és a társadalom figyelmét. A TISPOL célja emellett, hogy tevékenységével járuljon hozzá kontinensünkön a közúti balesetben meghalt, vagy súlyosan sérült személyek számának csökkentéséhez, az európai közlekedésbiztonsági program célkitűzésének teljesítéséhez.


Marcaliban december elején a helyi járásbíróság ittas járművezetés miatt kilenc ügyben tartott tárgyalást.

Több olyan eset is volt, amikor a terheltet a rendőrség ugyanezen bűncselekmény miatt egy napon belül többször is elfogta. Az egyik büntetőügyben a vádlott azért késett az ittas járművezetés miatt vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárás tárgyalásáról, mert ittas állapotban ment a tárgyalásra és útközben ismét megállította őt a rendőrség.
A bíróság a bűnösnek kimondott vádlottakkal szemben valamennyi esetben komoly pénzbüntetést, illetve hosszú évekig tartó járművezetéstől eltiltást szabott ki.