HírekKözélet

Elképesztő adatok. Aluliskolázottak a somogyiak.

A 19 megyénkből 11-ben többségben vannak azok, akiknek a 8 általános a legmagasabb végzettsége – a KSH adatai alapján.

A 2011-es népszámláláskor még csak a lakosság 49 százalékának volt érettségije, de 2016-os mikrocenzusnál ez az arány már 55 százalék volt, vagyis az átlagos képzettségi szint emelkedőben van, a felnőtt magyarok többségének van érettségije.

De közel sem ilyen pozitív a kép, ha megyénként külön nézzük az adatokat.

A somogyiak kevesebb mint felének van érettségije.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Somogyban is nő az érettségizettek aránya. Míg 7 évvel ezelőtt a felnőttkorú lakosság mindössze 40 százaléka rendelkezett vele, addig ma már 45 százalék felett van ez az arány. Megyénk ezzel azonban még mindg az utolsó harmadban foglal helyet az országos rangsorban.

A fővárosikanak például kétharmada (76,4%) rendelkezik érettségivel, hiszen a Budapest a legnagyobb tudásközpont az országban. A szakemberek szerint az érettségizettek nagyobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon is. Viszont a kormány azt hangoztatja, hogy a lemorzsolódó fiatalok a korábbi rendszerben sem feltétlenül szereztek érettségit, viszont a tankötelezettség leszállításával hamarabb kikerülnek a munkaerőpiacra, hamarabb tudnak munkát vállalni.

Az érettségivel járó jobb általános készségek segítik a munkavállalást a jelenlegi munkaerő-piaci környezetben, mikor a kereslet az írást és az értő olvasást igénylő munkahelyek felé tolódik el.