HírekKiemelt hírek

Felelősségteljesen tegye! Pirotechnika szilveszterkor

Az újév köszöntésétől elválaszthatatlan elem a tűzijáték.

A tűzijáték termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet szabályozza. A jogszabály a pirotechnikai termékeket úgynevezett pirotechnikai osztályokba sorolja, melyekbe hatóanyag tartalom és veszélyességi fok alapján helyezi el az egyes készítményeket. A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni. A hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni viszont csak december 31-e este 6 óra és január 1-je reggel 6 óra között lehet.
Január 5-ig szabad megtartani őket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.

Magánszemély petárdát nem birtokolhat!

A tűzijáték termékek rendeltetéstől eltérő használat során komoly balesetet okozhatnak. Fontos a tárolási szabályok betartása, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasása. A tűzijátékok komoly sérüléseket tudnak okozni, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. A nem megfelelő használatból következő gyakori sérülések között említette a kéz, az arc, valamint a szem sérüléseit.

A pirotechnikai termékek polgári felhasználása a hatóságok részéről minden évben kiemelten kezelt terület, és aktualitása szinte mindig fokozódik a szilveszteri mulatságok közeledtével.

Használja mindenki felelősségteljesen ezeket az eszközöket, és figyeljenek a háziállatokra.
Tipp:
Az otthon maradt kedvencet zárt helyen tartsuk a tűzijáték ideje alatt. Biztos, ami biztos tegyünk bilétát az állat nyakába a gazda elérhetőségeivel. Ha megtörténik a baj, azonnal tárcsázhasson a megtaláló.