HírekSport

Cél az idegenforgalom növelése!

Véget ért az első téli vitorlás túra a Balaton körül. A közösségi kezdeményezésre indult vitorlázáson végül öt nap alatt, összesen 6 hajó és közel 40 ember vett részt, 5 kikötőt és 10 télen is nyitva tartó vendéglátó helyet látogattak meg a résztvevők. A szervezők elmondása szerint olyan fogadtatásban és követésben részesült kezdeményezésük amire gondolni sem mertek volna. A sikeren felbuzdulva, jövőre 100 fővel tervezik a túrát!

4 hölgy, 3 gyermek és 30 férfi vett részt a február 4. és 8. között szervezett Téli Vitorlás Túrán, melynek célja volt megmutatni, hogy a Balatonon nem csak két hónap a szezon, és hasonlóan Európa más tavaihoz, a magyar tengeren is egész évben van olyan, amiért érdemes ide ellátogatni. Ha nem fagy be a tó, télen is lehet vitorlázni és nyitva tartó kikötők, vendéglátóhelyek is akadnak már szép számmal. A túrázók 5 település 10 vendéglátó és szálláshelyén jártak, összesen 146 km-es távot bejárva.

Mindenben volt részük

Az út során az időjárás mindent megmutatott, amit a téli Balaton tudhat, ha nem fagy be: volt szélcsend, napsütés, kisimult víz és volt haragos, szeles, havas szakasz is. A legmagasabb hőmérséklet 4 fok volt, a legalacsonyabb nulla, a legerősebb szél 52 km/h körül alakult, de mindezek ellenére, több mint 10 óra napsütés is kijárt a csapatnak. A túrán végig részt vevő Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, mentési gyakorlatot is bemutatott, szimulálva mit kell tenni, ha valaki a 2 fokos Balatonba esik.

Tóth Balázs főszervező, a Balatoni Kör alelnöke elmondta „Nagyon fontos, hogy mi vállalkozók tegyünk a szezonon kívüli idegenforgalom – vagy ahogy magunk között viccesen mondani szoktuk a hidegenforgalom – növekedéséért. Tudatosítani kell az emberek fejében, hogy a Balaton nem egy két hónapos történet, hanem egy egész évben élő és élhető turisztikai desztináció.”