HírekKék-hírek

Havazás idején is óvjuk testi épségünket és értékeinket!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma estig a Dunántúlon 2-5 centiméter hó várható. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy havas időben a veszélyek megismerésével, a követendő magatartási szabályok betartásával garantálható a lakosság testi- és vagyonbiztonsága.

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet az autóba bekészített váltás ruha, meleg takaró, meleg ital, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszer. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit! Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Teendők kényszermegállás idején

A gépjárművet ne hagyja el, ha elakadna, sokkal nagyobb eséllyel találják meg a járműben, és védettebb is az időjárási viszonyoktól! Értesítse a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudja a gépkocsit a hó fogságából kiszabadítani! Fontos helyzete pontos megadása! A járművet ne járassa folyamatosan, hogy az üzemanyag el ne fogyjon! Ha egy helyben fűtés céljából járatja a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztesse az utasteret!

(Forrás: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)