EgyébHírekKiemelt hírekKözéletMost szólj hozzáSzines

Ingyenes tetoválás.

Életmentő tetoválást készítenek cukorbetegeknek, méghozzá teljesen ingyen. A pár hónapja indult kezdeményezéshez országszerte csatlakoznak tetoválók és szalonjaik, hogy segítsenek elhagyhatatlan jelzést készíteni. A lényeg, hogy a krónikus betegséget és a gyógyszerallergiát jelző karkötőhöz hasonlóan, a betegek jelezni tudják a mentőknek és orvosoknak, hogy a cukorbetegség milyen típusában szenvednek.

A cukorbetegség egyre több embert érint, és sokan még mindig azt hiszik, hogy ez a betegség csak az időseket vagy a túlsúlyos embereket veszélyezteti, pedig bárkinél előfordulhat, és gyakran a tünetek sem jelzik teljesen egyértelműen a diabéteszt, pedig a betegség szövődményei miatt nagyon fontos lenne, hogy minél előbb megkezdődjön a terápia, hiszen azzal lehetne javítani azon a borzasztó statisztikán, mely szerint a világon percenként három lábat amputálnak a diabétesz miatt. Ráadásul sok cukorbeteg a mai napig szégyenli betegségét pont az előbb már említett tévhitek miatt, pedig nagyon fontos lenne, hogy a környezete tisztában legyen a betegséggel, így rosszullét esetén sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni.

Ha a beteg családja, ismerősei, kollégái tisztában vannak a betegséggel, akkor sokkal egyszerűbb a szakszerű segítségnyújtás, de a rosszullét nem ennyire kegyes a betegekkel, és akkor is rátörhet, ha mondjuk egyedül sétál hazafelé.

A tünetek között a zavaros tudat, a verejtékezés, az összefolyó beszéd vagy az ingerültség is megjelenik, így a betegek sokszor azért nem kapnak segítséget, mert a környezet elintézi annyival, hogy biztosan részegek vagy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állnak. 

A tetoválás célja segíteni azoknak a betegeknek, akiket roham esetén gyakran ittasnak néznek. A tetoválást meglátva remélhetőleg előbb juthatnak szakszerű ellátáshoz, ami akár az életüket is megmentheti.

A diabéteszes állapotot jelző tetoválás egységes és kötött: az ábra alapja egy kék kör, melyben feltűnik a T1 vagy a T2 jelzés, attól függően, hogy a páciens 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenved. Az ábra alatt a Diabetic felirat olvasható – vagyis a betegség megnevezése angol nyelven. A tetoválás javasolt helye a csukló belső oldala.

Fontos, mielőtt varratni indulsz:

  • A tetoválók azt kérik, mindenki rendelkezzen a betegséget igazoló papírral. Enélkül nincs tetoválás.
  • A minta és a színek fixek nem variálhatók – hiszen így fogják felismerni az egyezményes mintát a mentősök, ápolók, orvosok.
  • 16 èv alatt nincs tetoválás!
  • További felmerülő kérdéseid ebben a csoportban teheted fel: https://www.facebook.com/groups/1632546783518883/about/

(forrás: internet)