HírekSzines

Hétezer tojás díszíti a kéthelyi fát

Az észak-somogyi településen évről-évre húsvéti díszbe öltöztetnek egy fát a helyiek, ám mostanra már az ország minden tájáról érkeznek díszek a kéthelyi tojásfára.

2015-ben kezdték el húsvéti díszítést Kéthely központjában. Első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak, és egy 1,5m-es óriás tojást helyeztek ki. 2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, kb 2300 db-ot, amit sikerült túl szárnyalni, hisz akkor több mint 3000 db volt a fán. 2016-ban négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozó, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festett ki. 2017-ben egy óriás tojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat, és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.

Tavalyi évben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A céljuk az volt ezzel, hogy a megyét, Somogy-országot népszerűsítsék, és elkészítsék a megye tojásfáját. Az óriás tojás magassága 260 cm. A tojást 4 nap alatt készült el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot. A gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették, Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A tojás egyik felén egy somogyi népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található. A díszítés része egy óriás kosár és tyúkanyó, valamint egy lovas szekér is.

A tojások száma 2018-ban már megközelíti a 7.000 db-ot. Természetesen évről évre szeretnék új elemekkel bővíteni a dekorációt, így jött az ötlet, hogy 2018-ban egy nagy nyulat készítsenek el. Ezt a nyulat szerették volna minél több természetes anyagból megcsinálni. A nyúl egy vas vázból áll, melyet Kovács József, és Kovács Zsolt készített el, majd ezt borították be szénával. A vas vázhoz már a félkész formánál is több mint 100m acél huzalt használtak fel, aminek a súlya már így meghaladja 250 kg-ot. A borítás előkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek, hisz esős, hideg reggel közel 20 fő várta, hogy tehessen a településért, hiszen a látvány mellett, a községben élők együtt gondolkodása és cselekvése a legfontosabb. Érdemes ellátogatni Kéthelyre, ahol a díszítés húsvét után két hétig látható lesz.