HírekKözélet

Idén is megrendezésre került a Szakmák éjszakája

“Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg” – ezzel a mottóval rendezték meg harmadik alkalommal a Szakmák éjszakáját pénteken. Mintegy 166 településen több, mint 4500 program várja az érdeklődőket Gyúrás, nyújtás, sütés és sok más szakmai fogással ismerkedhettek meg a látogatók pénteken a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolában. Az intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a programra, a cél, hogy az iskolások testközelből megismerjék , illetve kipróbálják azokat a szakmákat, amelyeket az intézmény kínál, hiszen a fiatalok nehezen döntenek, főleg, ha a továbbtanulásról van szó.

Délelőtt két üzemlátogatással indult a program. Hogyan lesz az ipari alapanyagból forgó villanymotor, amely szelet csinál? ZIEHL-ABEGG Motor- és Ventillátorgyártó Kft nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, valamint a Balaton Kenyér Kft gyárában megtudhatták, hogyan lesz a lisztből kenyér. Hogyan készül a kakaós csiga és a túrós batyu? Milyen kemencékben készülnek a pékáruk?Pénteken az élelmiszeripar, a kereskedelem  a vendéglátóipar a gépészet mellet az informatikai képzésekből is ízelítőt kaphattak az érdeklődők.  Egyre több módszerrel próbálnak segíteni a fiataloknak: vannak például karriertréningek, és a junior coaching is egyre népszerűbb. Dönteni persze csak akkor lehet, ha a fiatalok ismerik a kínálatot. Ezt segíti a Szakmák éjszakája programsorozat.

Először 2016-ben rendezték meg a Szakmák éjszakáját, amely akkor a legnagyobb méretű és látogatottságú pályaorientációs rendezvény volt. A programsorozatban idén is interaktív, szakmakipróbáló programok, előadások, bemutatók és üzemlátogatások között válogathatnak a fiatalok.

A rendezvényről bővebben Hír7 című magazinunkban számolunk be.