HírekSzines

Az árubemutatók, termékbemutatók veszélyei

A Marcali Rendőrkapitányság munkatársa 2018. április 23-án délután a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének Marcali Körzeti Csoportja klubnapján tartott bűnmegelőzési előadást az időskorúak sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, azok felismeréséről, az áldozattá válás megelőzéséről.

Fábos Edit r. főhadnagy képzési célzattal bemutatta az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös csalások és lopások elkövetési módszereit, a bűnözők által alkalmazott módszerek változatos tárházát. Felhívta a figyelmet a termékbemutatókon, árubemutatókon történő vásárlás során betartandó szabályokra:

  • Miről ismerhető fel, hogy árubemutatóra hívnak bennünket? Telefonon hívják az idősebb korosztály képviselőit, ingyenesen elvégzett állapotfelmérést, egészségügyi szűrővizsgálatokat ígérnek, például vércseppanalízissel, hőkamerás felvétel készítésével. A személyre szóló kiértékelést követően még ott a helyszínen rögtön sietnek a talált probléma megoldására ajánlott kezeléssel, illetve termékértékesítéssel a résztvevőket megkárosítani.
  • Ne hagyjuk magunkat rábeszélni drága matrac, karóra, légtisztító készülék, masszázsfotel, vagy egyéb, több százezer forintos készülék megvásárlására.
  • Ne írjunk alá semmiféle szerződést, hisz az ilyen szerződésekre jellemző az apró betűméret, és ha nem tudjuk a helyszínen figyelmesen elolvasni, nem tudhatjuk, hogy aláírásunkkal milyen kötelezettséget vállalunk.
  • Amennyiben mégis aláírtuk a szerződést, és időközben rájöttünk, hogy sokkal olcsóbban is megvehettük volna, vagy még sincs feltétlenül szükségünk a termékre, lehetőségünk van az átvételtől számított 14 napon belüli elállásra. Ebben az esetben a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül küldjük vissza a szerződésben szereplő cég címére.

Az előadás során az érdeklődők kötetlen beszélgetés keretében tették fel a biztonságukat érintő kérdéseket, illetőleg mesélték el saját tapasztalataikat.

(Forrás: police.hu)