HírekKözélet

Somogyban is irtják már a szúnyogokat

Harmadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten a dél-somogyi településeken is permetezik a vérszívókat. A nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. A helyzet kezelése érdekében a héten 28 somogyi településen, összesen 2560 hektáron kezdik meg a kifejlett szúnyogok irtószerrel történő permetezését. Az intenzív védekezés első lépése azokat a területeket érinti, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

A dél-somogyi településeken az esti órákban a földről fogják permetezni a szúnyogokat. Az irtószert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az emberekre, melegvérű állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént, hogy hol és mikor fognak permetezni a szakemberek.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.