HírekKiemelt hírek

Tovább emelkednek az üzemanyagárak.

Nem elég a mai áremelés, pénteken tovább drágulhatnak az üzemanyagok.
Péntektől tovább emelkednek az üzemanyagárak – írta a holtankoljak.hu. A portál szerint a benzin 4 forinttal emelkedik, a gázolaj pedig 5 forinttal. Így a gázolaj átlagára átlépi a 400 forintos átlagárat, 402 forint lesz, a benzin átlagára 392 forintra emelkedik.

Ez a hét második áremelése lesz: a Mol ma bruttó 7 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti árát, a gázolajé pedig 8 forinttal nőtt.

Meddig emelkedhetnek az üzemanyagárak?

A külföldi bizonytalan helyzet miatt száguld felfelé az olajár, a magyar kormány pedig úgy szabályozza az üzemanyagok adóját, hogy akárhogy drágul a benzin, az állam a pénzénél marad.

Saját pénztárcákon kezdjük érezni az újabb közel-keleti konfliktusok hatását. Tovább fokozódik a helyzet a Közel-Keleten: Gázában tüntetéshullám alakult ki az Egyesült Államok nagykövetségének átköltöztetése miatt, valamint az USA felmondta az atommegállapodást Iránnal szemben. A konfliktust pedig már mi is elkezdtük megérezni.

A geopolitikai kockázatok miatt az elmúlt hetekben hároméves csúcsra emelkedett a jelenleg már 79 dollár fölött álló Brent típusú olaj ára, így nem alaptalan az aggodalom, hogy ilyen ütemű drágulás mellett akár újra elérheti a 100 dolláros hordónkénti árat. Ha az OPEC a mostani árakhoz képest 20 százalékkal emelné az olaj hordónkénti árát, akkor Magyarországon könnyen visszatérhetnének a 400 forint feletti üzemanyagárak.