EgyébHírekMost szólj hozzá

A Balatonnál irtják a szúnyogokat a héten.

Ezen a héten összesen kétezer hektáron lépnek fel szúnyogok ellen biológiai módszerrel.

Az esős idő miatt több helyen új tenyészőhelyek alakultak ki, ezeket a vízfelületeket a héten biológiai módszerrel kezelik. A Balatonnál a nagy és összefüggő vízparti agglomerációt légi úton permetezik. A biológiai módszer során használt készítmény kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle. Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, az a növényzetet sem károsítja. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti jelentősen.

www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.