HírekKözélet

Esélyegyenlőségi napok. Két napon keresztül várják az érdeklődőket 10 és 15 óra között.

A Künzelsau tér adott otthon az Esélyegyenlőségi napoknak, ahol  négy  programmal várják a gyerekeket és az érdeklődőket.

1.) Látássérült program

 A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete által szimulációs helyzetekkel bemutatásra kerülnek a látássérültségből adódó nehézségek. Különböző feladatokat kell megoldani látás hiányában más érzékszervekre hagyatkozva. Illatokat, tárgyakat kell felismernie a tanulóknak. Akadálymentes játékokkal ismerkedhetnek meg, mindezt lefedett szemmel, játékos formában. Kipróbálható a Braille írás a könyvtárban, ahova fehérbotos közlekedéssel érkeznek meg a gyerekek. Vakvezetőkutyákkal is ismerkedhetnek, barátkozhatnak, megismerhetik munkájukat.

 

2.) SINOSZ program

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Somogy Megyei Szervezete által rendezett programon a gyerekek betekinthetnek a jelnyelvi kommunikációba, elleshetnek egy-két szót, kifejezést, megismerkedhetnek a hallássérültek mindennapjaival és azzal, hogy fogyatékosságukkal a mindennapi életben mit hogyan tudnak megoldani.

 

3.) Máltai Szeretetszolgálat programja

A szervezet érzékenyítő programjainak célja, hogy a tanulók megismerkedjenek a fogyatékosságok típusaival, találkozzanak az intézmény fiataljaival. Cél az, hogy a diákok egy pozitív élményt szerezzenek, ismerjenek meg fogyatékkal élő embereket, tudjanak velük kapcsolatot kialakítani, ez által a biztosítva, hogy a jövőben is megértéssel és szeretettel forduljanak feléjük. A program során megvalósuló tevékenységek: kvíz, érzékszervi játékok, beszélgetés, ismerkedés.

 

4.) Akadálypálya

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének és a marcali Hétszínvirág Iskolának közös programja, amelynek során egy Ability parkban integráltan fognak különféle akadályokon keresztül jutni a gyerekek. A program érdekessége, hogy mindezt kerekesszékkel fogják megoldani a résztvevők. A tanulók megismerhetik, hogy milyen a mozgáskorlátozottak élete, milyen nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban.

A rendezvény elsősorban a kilátogató általános iskolásoknak és középiskolásoknak szól, azonban várunk mindenkit, aki szeretne megismerkedni a fogyatékkal élők világával, vagy azokkal a civil szervezetekkel, intézményekkel, amelyek a fogyatékkal élők mindennapjait segítik. Köszönjük  Németh Ildikó beszámolóját.

Az eseményről bővebben a Tavi televízió hír7 című magazinjában számolunk be.