EgyébHírek

75 éve történt… Kurszktól a Dnyeperig – előadás az Iparosházban.

2018. július 6-án, pénteken 18 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában folytatódott a hadtörténelmi előadássorozat, mely az éppen 75 évvel ezelőtt lezajlott kurszki csatát elevenítette fel Forgó Ferenc jóvoltából egy rendkívül aprólékosan összeállított vetített-képes előadás keretében.
A hallgatóságot és az előadót Kiss Kálmán, az Ipartestület alelnöke köszöntötte, majd bevezetője után átadta a szót Forgó Ferencnek, aki az 1943 folyamán többször is elhalasztott, majd végül a július 5-én megindított német támadást elevenítette fel. A Citadella fedőnevű hadművelet célja volt, hogy a Wehrmacht visszaszerezze a hadászati kezdeményezést a keleti fronton. A hadműveleti terv alapján Orjol és Belgorod térségéből indították a támadást az ún. kurszki kiszögellés ellen. Ehhez a németek összesen 900 ezer katonát, 1.000 löveget, 2.700 harckocsit – köztük a Párduc, illetve Tigris típusúakat is – és 2050 repülőgépet vontak össze két támadó csoportosításban. A velük szemben erőfölényben lévő szovjetek 3 fronttal védekeztek, melyek együttes létszáma elérte az 1.336.000 főt, ráadásul teljesen összefüggő állásokból álló védőöveket alakítottak ki, melyeket különféle akadályokkal (pl. aknazárral), valamint páncélelhárítással és tűzrendszerekkel erősítettek meg. A kezdeti német sikerek után az északi csoportosítás támadása hamarosan elakadt és a nagy veszteségek miatt védelembe mentek át. A déli szakaszon azonban kedvezőbben alakult a helyzet, mivel sikerült a fő védőövet áttörniük és július 7-én már a második védőövet támadták Prohorovka közelében. Itt egy nagy páncélos erőket felvonultató ütközet bontakozott ki, ahol még a legújabb német harckocsikat is bevetették. (Ez alapján aposztrofálja a történelemoktatás a világ legnagyobb tankcsatájaként a Kurszknál lezajlott katonai eseményeket.) A támadás lendülete azonban alig egy hét elteltével legyengült, majd július 16-án megkezdték a visszavonulást, miközben a szovjet csapatok ellentámadásba mentek át. Az augusztus 23-ig elhúzódó, de nagy veszteségekkel járó harcok során sikerült a Vörös Hadseregnek visszaszorítania a Wehrmacht alakulatait.
A kurszki csata ismét egy fordulópont volt a második világháború során és bebizonyosodott, hogy a németek többé már nem képesek a hadászati kezdeményezés visszaszerzésére. Berlinig azonban még mindig hosszú volt az út…
Az előadás végén Szaka Zsolt elnök megköszönte Forgó Ferencnek a tartalmas beszámolót és elmondta, hogy a nyár további részében – az előző évhez hasonlóan – folytatódik a turistautak felújítása. A következő rendezvény várhatóan augusztus 20-án lesz majd, illetve ősszel a centenárium alkalmából ismét az első világháború politikai és katonai eseményei lesznek terítéken.

Írta: Kiss Kálmán
Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán
Köszönjük szépen!