HírekSzines

Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz ma este

Teljes holdfogyatkozás lesz július 27-én, pénteken az esti órákban, több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.

Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászat eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

A teljes jelenség

6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz.

Ez a rekord hosszúságú fogyatkozás több tényező együttes hatásának köszönhető. A legfontosabb ezek közül, hogy a mostani jelenség centrális fogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.

Forrás, további érdekesség: időkép.hu