HírekSport

Interjú – Beszélgetés Ányos Viktorral, a Marcali Úszó- és Szabadidő Sportegyesület elnökével

Fontos változásokon megy át az Egyesület, ez volt az apropója a találkozásunknak.

Miért válasszuk gyermekünknek az úszást? Miért fontos és mit fejleszt?

Az úszás olyan sporttevékenység, amit versenyszerűen is lehet űzni, de szabadidős elfoglaltságkéntis nagyon sokan kedvelik. Az egyik leghatékonyabb sporttevékenység, hiszen a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg, így az egyik leghatásosabb mozgásforma. Fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket, erőt,állóképességet biztosít.

Az úszással javul a gyermekek erőnléte, és fejlődik az immunrendszerük. A tüdő működése gazdaságosabbá válik, így az úszás jó hatást gyakorol a gyermekek légző rendszerére is.A rendszeresen úszó gyermekek a sportolás révén fegyelmezettebbek, egyúttal bátrabbak is lesznek, és a nagyobb kondíciójuk megmutatkozik az élet más területein is, például a tanulásban.

Miért a Marcali Úszó- és Szabadidő  Sportegyesületet válasszák a szülők?

Elsődleges feladatunk a vízhez szoktatás, amelynek célja az alapvető vízbiztonság elnyerése. Az óráink menete elsősorban játékos jellegű, hiszen fő célunk, hogy a gyermekek megszeressék a vizet. Személyre szabott feladatokkal kedveltetjük meg velük az uszodai légkört, majd ezután tanulják meg az úszásnemeket. Célunk az úszás megszerettetése, és annak magabiztos elsajátítása.

A legfontosabb, hogy ha gyermek kis korában megtanul otthonosan mozogni a vízben, kialakul a vízbiztonsága, akkor pl. nyaralás alkalmával a szülők, és a gyermekek ennek nagy hasznát vehetik.

2018. szeptember 10.-től várjuk óvodás kortól a gyermekeket úszásoktatásra, mely egész évben elérhető. Ez a kiindulópont, és innen lehetőséget tudunk biztosítani a gyermek fejlődésével párhuzamosan, hogy magasabb szintre lépjenek, és megismerkedjenek aversenysport, vagy a szabadidő sport rejtelmeivel.

Az egyesületünknél sok ilyen példa van, hiszen kiemelkedő sportsikereket értek el versenyzőink.

Van többszörös korosztályosmagyar bajnok sportolónk, van, aki a Jövő Bajnokai program tagja. Versenyről- versenyre arany,- ezüst,- bronzjelvényes időeredményekkel állhatnak dobogóraegyesületünk versenyzői.

Ezen felül nagyszerű csapattá kovácsolódtak, és egymást motiválva húzzák fel teljesítményüket az országos raglista élmezőnyébe.
A város legrangosabb ifjú sportolói elismerésében,„Az év utánpótlás sportolója” díjbantöbb versenyzőnk részesült.

Milyen változásokon megy át az Egyesület?

A Marcali Úszó és Szabadidő Sport Egyesület oktatója Kristó Edina, aki pedagógiai végzettséggel, és szakmai tapasztalattal rendelkezik.
Jól felszerelt technikai háttér, és gyermek centrikus oktató garantálja, hogy nem csak jó úszók, hanem boldog gyerkőcök távozzanak a foglalkozásokról.

A már úszni tudóknak az edzéseket Szlavitsek Gizella, és Törös Károlyúszó edzők fogják tartani.

Szlavitsek Gizelláról tudni kell, hogy Ő az első magyar nő, aki átúszta a La Manche-csatornát, és azóta sem volt olyan női úszó, aki megdöntötte volna ezt a rekordot. A szakember teljesítményét több helyen, és címmel is elismerték, mint például a Megszállottak Klubja vagy a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, melyet 2003-ban vehetett át.
Több világversenyen vett részt kiemelkedő eredményekkel.
1986 FINA Világbajnokság 25 km 2. hely
FINA Világkupa 25 km 1. hely
FINA Világkupa 26 km  1. hely
1987 ILDSA Világbajnokság 33 km 2. hely
1988 ILDSA Világbajnokság  33 km 2. hely
1988 La- Manche csatorna átúszás Dover- Calais 45 km 10 óra 45 perc


Törös Károly a Magyar Úszó Szövetség utánpótlás bizottság elnöke. 2001-ben a világválogatott edzője Brisbane-ben,
2013. október 1-jétől a magyar úszósport utánpótlás szövetségi kapitánya.Törös Károly édesapja, főiskola docens, atlétaedző, kézilabda szakedző és az úszó- és vízilabda-válogatott erőnléti edzője volt, akinek továbbfejlesztette módszereit, és a sportolók fizikai felkészítésében fontos szerepet játszó nyújtásgyakorlatok mestere lett.
Az egyesületünk úszói szerencsések, hogy Tőlük tanulhatják az úszás alapjait, sajátíthatják el az úszás technikáját.

Kire, vagy mire, vagy a legbüszkébb?

Egyesületünk minden tagjára, hiszen a gyermekek nagyon sokat tesznek azért, hogy minél magasabb szintre fejleszthessék úszástudásukat. Mindennap keményen dolgoznak azért, hogy a sikerek ne maradjanak el.A mindennapos edzésmunka már egy nagyon jó eredmény, hiszen ennek az eléréséért nem kevés erőfeszítést kell tennie szülőnek, versenyzőnek, edzőnek.

Nagyon büszke vagyok azokra a versenyzőinkre, akik a kiemelt versenyeken kimagasló eredményeket érnek el.

Írta: Detrich Nikoletta