HírekKözéletKultúra

Megemlékezés az aradi vértanúkról az Iparosházban.

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében 2018. október 5-én, pénteken 18 órakor tartották meg az ünnepi megemlékezést az aradi vértanúkról.

A megjelenteket az emlékműnél Kiss Kálmán, az Ipartestület alelnöke köszöntötte, mivel Szaka Zsolt elnök betegség miatt maradt távol. Majd a Himnusz eléneklése után az egyesület képviseletében Kissné Molnár Ágnes és Sziva László helyeztek el koszorút. A résztvevők ezután Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke vezetésével mécseseket gyújtottak a hősök és áldozatok emlékére.

Ezt követően a székház nagytermében folytatódott a program, ahol Kiss Kálmán bevezetője után Huszti Gábor tartott vetített képes előadást az Aradon kivégzett hadtestparancsnokokról (tábornokokról és főtisztekről), illetőleg a Pesten vértanúhalált halt gróf Batthyány Lajos miniszterelnökről. Felszólalásában külön kiemelte e jeles személyek származását, anyanyelvi hovatartozását és példa értékűnek nevezte a nemzeti összetartozás, valamint a haza iránti feltétlen hűségüket. Ezen kívül beszélt az elítéltek utolsó szavairól is, melyek máig ható, súlyos üzeneteket hordoznak, és különös értelmet nyernek ebben a zűrzavaros világunkban. Így például kihangsúlyozta a hazaszeretet, identitástudat, szolgálat, elkötelezettség, hit, kereszténység, hősiesség, hűség, összetartozás, igazság, szeretet és tisztesség fogalmát, mint követendő példát a megmaradás érdekében.

A megemlékezést a témához kapcsolódó zenei összeállítás zárta, majd ismertetésre kerültek a következő, valamint a még szervezés alatt álló programok is.

Írta és fotók: Kiss Kálmán
Köszönjük!