HírekKék-hírek

Elbír – Bűnmegelőzési tanácsok olcsó tűzifa vásárlása esetén

Az olcsó fa csak annak látszik! Közeleg a fűtési időszak, ezért a tűzifával való csalások elkerülése végett szeretnénk felhívni a polgárok figyelmét, hogy a vásárlás esetén fokozott odafigyeléssel járjanak el.

Tanácsaink a megelőzés érdekében:

Csak megbízható helyről vásároljon! Utcai, házaló árustól ne vegyen tűzifát! (És mást sem!)
A megrendeléskor tisztázza, hogy kuglizott, hasogatott fát, vagy méterfát akar venni, továbbá fontos rögzíteni a mennyiségi mértékegységet (m3, erdei m3, ömlesztett m3) is!
Figyeljen oda a megrendelt és leszállított fa mennyiségének és minőségének egyezőségére! Amennyiben nem a megrendelt mennyiséget és minőséget akarják Önre „rásózni”, ne vegye át! Csak akkor fizessen, ha ezekről meggyőződött!
Száraz tűzifát vásárolhat súly alapján (mázsára) is!
A fa kiszállítását a nappali órákra rendelje meg, kérjen róla számlát és szállítólevelet!
Amennyiben bizonytalan a mennyiség és a minőség kérdésében, a fa átvételekor kérje hozzáértő személy (pl. erdész) segítségét!
A nagyon olcsó fa ébresszen Önben gyanakvást, mivel nagy valószínűséggel bűncselekményből származik! Lopott fa vásárlása esetén orgazdaságot követ el, továbbá a fát a Rendőrség lefoglalja.
Amennyiben a kiszállítás során kételyei merülnének fel, kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, szükség esetén hívja a Rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es vagy a 112-es segélyhívó számokon.
Fogadja meg tanácsainkat, és jó eséllyel elkerülheti, hogy csalók áldozatává váljon!

forrás: SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG, BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály