HírekKultúra

Gulyáságyú és rohamsisak

A Gulyáságyú és rohamsisak című időszaki tárlat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum anyagából összeállított vándorkiállítás november 8-án nyílt a Marcali Múzeumban.

A gyűjtemény az osztrák-magyar hadsereg illetve a magyar lakosság étkezési szokásaira, táplálkozási lehetőségeire és élelmezési nehézségeire koncentrál. A vándorkiállítás látványos installációs elemekkel és több mint kétszáz műtárggyal jeleníti meg a bemutatni szándékozott témát, melyet Marcaliban 2019. február 28-ig látogathat a közönség. A megnyitón Vidák Tünde a Marcali Múzeum igazgatójának köszöntőjét követően, Dr. Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg a kiállítást. A megnyitót a Marcali Bajtársi Dalárda tette még hangulatosabbá.

És egy kis érdekesség ! Mi is a gulyáságyú?

A hadseregek élelemellátásában fontos volt a mozgókonyhák rendszeresítése, amelyet a katonák – ágyúcsőhöz hasonló füstcsöve miatt – gulyáságyúnak hívtak. Használatukkal régi álmuk valósult meg: tábori körülmények között, hadgyakorlatokon és háborúban is rendszeresen fogyaszthattak változatos, ízletes, meleg ételeket.