HírekKiemelt hírekKultúra

Megvan a III. Nemzeti VERSeny győztese. Kurucz Ádám Konrád arany, míg Baranyi Liána ezüst minősítést kapott a Nemzetiben!

Egész hétvégés szuperdöntőt tartott a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a III. Nemzeti VERSeny 30 döntős versenyzőjével a Nemzetiben. A hónapok óta tartó versengésben a zsűri mellett a közönség is döntő szerepet vállalt: a versmondást és a versekre készített videoklipeket közel százezren követték online, és szavazhattak is.

Teltházas közönség, élő közvetítés és a sajtó intenzív érdeklődése mellett zajlott le a III. döntője a Nemzeti Színházban. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a rendhagyó versenysorozaton: az anyaország mellett a Kárpát-medence minden részéből, Európa-szerte és Amerikából is neveztek a rangos versenyre.

A tehetséges alkotók és előadók versben és filmes alkotásokban is bemutatták a klasszikus és kortárs költészet választott darabjait. A legfiatalabb versenyző 8, a legidősebb, Jobák Márta, 94 éves volt, aki bár harmadszorra is bejutott a döntőbe, néhány hete elhalálozott, így a versklipjével emlékeztek rá a döntőn.

Az április óta tartó VERSeny során a zsűri munkájában részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László kommunikáció szakember. A művészek a filmeket és a versmondást is rögtön a produkciókat követően értékelték is a nyilvánosság előtt.

A két online fordulót követő élő szuperdöntőt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Lutter Imre, Nemzeti VERSeny főszervezője, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke nyitotta meg. A hétvége folyamán, Dunai Csenge színész moderálásában, újra láthatta a közönség a döntős versklipeket, amik mellett – az első világháborút követő fegyverszünetre emlékezve – minden versenyző egy, a háború és a béke tematikáját feldolgozó, és egy szabadon választott magyar költeménnyel lépett színpadra.

A Facebookon élőben közvetített hétvégi eseménysorozat záró rendezvénye az eredményhirdetés volt, ahol a VERSeny díjazottjainak több százezer forint értékű jutalmat adtak át: díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, e-book olvasókat és elektronikus könyveket, szakmai továbbképzéseket és színházbérleteket. 

A dobogóra négy versenyző léphetett föl, ők a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, a Váci Dunakanyar Színházban is színpadra állnak:

1. helyezett: Kató Hajnalka

26 éves, Kakasd

2. helyezettek: Gáspár Sándor

52 éves, Pócsmegyer

Tóth Benedek Ernő 24 éves, Pécel

3. helyezett: Bukovszky Orsolya

18 éves, Szentpéter, Szlovákia

Különdíjat kapott Dobos Eszter (Ózd, 32 éves), Jakab Gabriella (Budapest, 38 éves) és Kurucz Ádám Konrád (Marcali, 27 éves). A zsűri elismerésben részesített nyolc versmondót és versfilmes alkotót. Akik elismerést vehettek át: Endes-Ábrahám Ákos (Csíkszereda, Erdély, 9 éves), Horváth Ábel Olivér(Szolnok, 17 éves), Ledő Barnabás (Budapest, 19 éves), Starkné Nagy Jusztina (Veszprém, 34 éves), Szaka Attila (Ózd, 51 éves), Tabajdi Anna(Kiskunfélegyháza, 17 éves), Tajti Ferenc (Aachen, Németország, 25 éves) ésTőke Domonkos (Nyúl, 13 éves).

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai zsűrije a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette. Kurucz Ádám Konrád arany, míg Baranyi Liána ezüst minősítéssel térhetett vissza Marcaliba.